Business Internaţional

Medicamentele made in China vin cu efecte secundare pentru UE

Medicamentele made in China vin cu efecte secundare...

Autor: Catalina Apostoiu

20.04.2021, 00:05 356

Uniunea Europeană îşi regân­deşte dependenţa de medica­mente ieftine din Asia, scrie Politico.

Ce e de făcut când ţara de care depinzi de medicamente vitale este una pe care o consideri un rival sistemic? Comerţul cu bunuri medicale este unul câştigător pentru producătorii chinezi, care beneficiază de pe urma buzunarelor adânci ale clienţilor europeni, dar ajută şi sistemele de sănătate europene, care îşi pot obţine astfel medicamentele generice mai ieftin.

Europenii vor însă să schimbe lucrurile, discuţiile privind auto­no­mia strategică devenind din ce în ce mai aprinse.

Companiile europene sunt în con­ti­nuare o sursă importantă de inovaţie farma, iar regiunea rămâne un hub major de producţie pentru me­dicamente noi. Însă când vine vorba de medicamente mai ieftine, dar de im­portanţă vitală, blocul a ajuns să depindă de Asia. Iar pentru anumite medicamente cheie, cum ar fi peni­ci­lina, dependenţa se apropie de 100%.

Există mai multe motive pentru dominaţia Asiei asupra lanţului de aprovizionare pentru generice, iar preţul este unul dintre ele. Deşi China şi India sunt adesea puse pe o poziţie egală la nivelul industriei farma, China se bucură de fapt de un rol special. Ambele sunt exportatori majori, însă India depinde de fapt de China pentru aproximativ 70% din ingredientele farma active.

Probleme în relaţia de depen­denţă a Europei de China la nivel farma au mai existat şi în trecut, însă pandemia este cea care a făcut Europa acut conştientă de pericole. Relaţia din ce în ce mai tensionată a Chinei cu UE joacă de asemenea un rol. China este acum atât cel mai mare partener comercial al UE la nivel de bunuri, cât şi un rival sistemic.

Toate acestea sunt riscuri clare în a permite Chinei să continue să domine aprovizionarea cu generice, avertizează Rosemary Gibson, consilier la Hastings Center, un think tank american.

Cât de dependentă este UE de China este dificil de cuantificat. Gama foarte largă de date evidenţiază o mare problemă: oficialii guverna­men­tali nu au încă o imagine clară cu privire la lanţurile complexe de apro­vizionare care stau la baza apro­vizionării cu medicamente a Europei.

Totuşi, nu toată lumea este convinsă că există o problemă. Nicolas Frederic Poitiers de la think tank-ul Bruegel, crede că discuţiile despre vulnerabilitate sunt exagerate. Pentru acesta, pandemia a încins tonul discuţiilor şi este nevoie de o abordare raţională, calmă. Însă orice politici care vizează repatrierea producţiei vor avea costuri economice şi politice, în opinia sa.

Nu şi în opinia lui Christopher Grudler, coordonator pentru Renew Europe, care crede că UE trebuie să livreze un mesaj puternic şi să preia controlul aprovizionării sale cu medicamente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO