Business Internaţional

McDonald's se intoarce la hamburger

01.04.2003, 00:00 16

Mai multi potentiali ofertanti s-au aratat interesati de achizitionarea unui pachet de actiuni in cadrul restaurantelor asociate ale grupului McDonald's, inclusiv in cadrul Donato's Pizzeria si al lantului Pret A Manger, informeaza Financial Times.
Cel mai mare grup din sectorul productiei de hamburgeri din lume analizeaza posibilitatea vanzarii catre un partener financiar a unui pachet majoritar de actiuni in cadrul unor lanturi pe care le detine, inclusiv Boston Market si Chipotle Mexican Grill.
Analistii au declarat ca portofoliul de marci asociate al McDonald's are probabil o valoare de aproximativ un miliard de dolari, sugerand ca vanzarea unui pachet majoritar de actiuni ar atrage o suma de peste 500 milioane de dolari.
Posibila vanzare ar reprezenta un nou pas facut de noul director executiv al grupului, Jim Cantalupo, in incercarea de concentrare a eforturilor asupra revitalizarii diviziei de restaurante a McDonald's.
Cantalupo a semnalat o strategie de re-concentrare asupra activelor de baza ale grupului, ce are in vedere imbunatatirea calitatii serviciilor si produselor McDonald's. Aceasta noua orientare il va distanta in acelasi timp de strategia predecesorului sau, Jack Greenberg, care preluase pachete de actiuni in cadrul catorva mici, dar promitatoare lanturi de pe segmentul "fast-casual" al pietei. Aceste restaurante ofera produse usor mai pretentioase la preturi mai mari comparativ cu cele ale principalului lant McDonald's.
La inceput, analistii au laudat aceasta strategie, sustinand ca-i va conferi grupului noi cai de dezvoltare pe masura ce divizia de hamburgeri va ajunge la maturitate dupa patru decenii de expansiune.
Totusi, unii au inceput de curand sa vada in aceste marci asociate un obstacol ce solicita o mare parte din timpul managementului si din cheltuielile de capital ce ar trebui utilizate mai degraba spre folosul restaurantelor McDonald's.
Ca urmare a acestei vanzari, McDonald's ar putea transfera responsabilitatea conducerii acestor marci catre o a treia parte, pastrand totusi un pachet de actiuni si putand reachizitiona diviziile respective mai tarziu.
Printre potentialii ofertanti se numara Bain, Goldman Sachs, Madison Dearborn, Triarc, Jordan & Co., Blackstone and Thomas H Lee, conform analistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO