Business Internaţional

Mathias Corman, următorul şef OCDE, îşi reiterează susţinerea privind taxarea multinaţionalelor. Inabilitatea de a atinge un acord ar putea declanşa o serie de războaie comerciale cu Statele Unite

Fost ministru al finanţelor în Australia, între 2013 şi 2020, Mathias Cormann va prelua funcţia de secretar general al OCDE începând cu data de 1 iunie

Fost ministru al finanţelor în Australia, între 2013 şi 2020, Mathias Cormann va prelua funcţia de secretar general al OCDE începând cu data de 1 iunie

Autor: Eduard Ivanovici

23.03.2021, 14:46 143

Viitorul secretar general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică este încrezător că poate obţine un acord global de taxare a multinaţionalelor pentru a limita „proliferarea măsurilor unilaterale” ale ţărilor ce doresc să se asigure că marile companii americane din tech vor plăti mai multe taxe, conform Financial Times.

Mathias Cormann a adăugat că, dacă ar fi aplicat la nivel internaţional acelaşi set de principii, Uniunea Europeană s-ar gândi de două ori înainte să introducă tarife unilaterale pentru a pedepsi ţările ce aleg o abordare diferită cu privire la încălzirea globală.

Un potenţial eşec ar distruge creşterile post-coronavirus şi procesele de revenire a ţărilor afectate de pandemie, spune fostul ministru de finanţe al Australiei.

În momentul în care Cormann va prelua funcţia de secretar general al OCDE de la Angel Gurría în luna iunie, cel mai important aspect al planurilor sale va consta în negocierile globale privind taxarea multinaţionalelor.

Inabilitatea de a atinge un acord a creat ceea ce oficialii organizaţiei numesc „Wild West”/„Vestul Sălbatic”, în contextul în care ţările îşi impun propriile lor taxe digitale ce nu iau în calcul normele internaţionale şi pot declanşa o serie de războaie comerciale cu Statele Unite.

Michael Devereux, profesor în impozitarea întreprinderilor din cadrul Universităţii Oxford, spune că acordul OCDE ar „lăsa duhul să scape din lampă”, eveniment ce ar genera un set nou de reforme la nivel mondial.

Cel mai probabil, Cormann se va bucura de susţinerea UE în ceea ce priveşte implementarea unui acord de taxare, însă criticile pe care le-a lansat asupra planurilor europene privind ajustarea la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon alimentează părerile analiştilor care spun că următorul şef OCDE nu ia în serios combaterea schimbărilor climatice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO