Business Internaţional

Măsurile de austeritate ale Irlandei nu i-au convins pe investitori

Autor: Catalina Apostoiu

25.11.2010, 23:20 12

Guvernul irlandez condus de Brian Cowen a anunţat un plan deausteritate menit să reducă datoria ţării şi să restaurezeîncrederea investitorilor, în condiţiile în care discuţiile purtatede Irlanda cu UE şi FMI pentru obţinerea unui bailout în valoare de85 de miliarde de euro se apropie de sfârşit, potrivit preseiinternaţionale.

Măsurile de austeritate vizează reducerea cheltuielilor cu 20%şi majorarea taxelor pe următorii patru ani, dorindu-se diminuareadeficitului bugetar sub limita de 3% a UE până la sfârşitul anului2014. Guvernul a anunţat că se aşteaptă ca economia să avanseze înmedie cu 2,7% anual în următorii patru ani.

Investitorii se tem că previziunile de creştere economică suntprea optimiste şi că guvernul nu va reuşi să îşi atingă ţintele cuprivire la deficit. Temerile investitorilor s-au oglindit pepieţele financiare, unde randamentele obligaţiunilor au continuatsă crească, dobânzile titlurilor pe zece ani depăşind 8,8%.

În acelaşi timp, cele mai mari trei bănci ale Irlandei ar puteaprimi o infuzie imediată de lichidităţi în valoare de aproximativ12 miliarde de euro din partea guvernului şi vor avea acces la unvolum mai mare de fonduri de salvare, în contextul în care acestease vor confrunta cu cerinţe sporite de capital ca parte apachetului de bailout, potrivit Financial Times.

Ce a tăiat Irlanda

  • Cheltuielile sociale vor fi reduse cu 3 miliarde de euro înurma modificărilor aduse ajutoarelor de şomaj şi reformăriisistemului de beneficii pentru copii.
  • Modificările aduse taxei pe veniturile personale vor aduce 1,9miliarde de euro. Pragul pentru aplicarea taxei va fi redus la15.300 de euro anual.
  • Fondul de salarii din sectorul public va fi redus cu 1,2miliarde de euro, iar numărul angajaţilor din sector va scădea cuaproape 25.000.
  • Salariul minim va fi redus cu 1 euro, până la 7,65 euro peoră.
  • TVA va creşte cu 1%, până la 22% anul viitor şi la 23% în2014.
  • O nouă taxă de 200 de euro pe an impusă unui număr de peste 2mil. gospodării şi proprietăţi va aduce la buget 530 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO