Business Internaţional

Măsura extremă pe care o iau nemţii: Guvernul german pune pe masă 10% din PIB, adică 350 mld. euro, pentru lupta economică în criza coronavirus

Măsura extremă pe care o iau nemţii: Guvernul german...

Autor: Alex Ciutacu

22.03.2020, 00:00 18770

Germania se pregăteşte să renunţe la şase ani de austeritate fiscală cu un buget masiv pregătit pentru a salva economia în faţa efectelor brutale generate de pandemia COVID-19, în încercarea de a preveni colapsul a mii de businessuri, potrivit FT.

Guvernul condus de Angela Merkel se pregăteşte să aprobe un buget de creditare de 356 miliarde euro – echivalentul a circa 10% din PIB-ul Germaniei – ceea ce marchează o nouă eră a politicilor fiscale în Germania, şi îndepărtarea Berlinului de aversiunea faţă de datorii din ultimii ani.

Miniştrii analizează planurile pentru un buget suplimentar de 156 miliarde euro pentru 2020, care include un fond de 50 miliarde euro din care sunt ajutate afacerile mici şi liber profesioniştii, întrucât veniturile lor s-au evaporat odată cu răspândirea virusului.

În acelaşi timp, planul include un împrumut de 100 miliarde euro de la noul fond de stabilizare către KfW, banca germană de dezvoltare, care furnizează împrumuturi nelimitate firmelor care se confruntă cu lipsa de lichiditate – în conformitate cu un program anunţat de ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, luna aceasta.

Fondul de stabilizare ar urma să mai prevadă garanţii de 400 miliarde euro pentru a subscrie datoriile companiilor afectate de şocurile economice.

Fondul reprezintă o reactivare a ceea ce era cunoscut drept Soffin, un vehicul guvernamental înfiinţat în 2009 pentru a ajuta băncile aflate în pericol de colaps. Astfel, fondul nu doar că va subscrie datoriile dar va putea şi să injecteze capital proaspăt în companiile afectate, pavând calea practic pentru o preluare parţială din partea statului.

Aşa cum statul a ajutat băncile în criza financiară, „suntem pregătiţi acum să furnizăm capital pentru economia reală”, a spus Scholz, vineri, într-un interviu cu un radio german.

Statul trebuia să ajute companiile „care au foarte mulţi oameni angajaţi şi care dintr-o dată nu mai au business”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO