Business Internaţional

Maşina Chinei de înghiţit active se concentrează acum pe Europa şi Japonia, în dauna SUA

Maşina Chinei de înghiţit active se concentrează acum pe Europa şi Japonia, în dauna SUA
16.08.2010, 11:24 16

China, statul comunist pe cale să devină a doua mare economie aplanetei, cu rezerve forex de 2.500 de miliarde de dolari, seconcentrează pe achiziţia debitelor şi activelor din Europa şiJaponia, în dauna celor din SUA, scrie Bloomberg. Republica populară a cumpărat "destul de multe"obligaţiuni europene, a declarat Yu Yongding, fost consilier laBanca Populră a Chinei.

Totodată, ministrul japonez de finanţe declarat pe 9 august căstatul chinez a cumpărat creanţe japoneze mai mult decât a vândut,diferenţa fiind de circa 20 de miliarde de dolari, echivalentul înyeni, în prima jumătate a anului.

În acelaşi timp, valoarea totală a creanţelor americane deţinutede China s-a redus în cele 12 luni încheiate în mai 2010 cu 7,7%,respectiv 72 de miliarde de dolari, de la nivelul record de 940 demiliarde de dolari înregistrat în 2009.

"Diversificarea este un principiu de bază. Nu am vândut activesau obligaţiuni europene, în schim am cumpărat destul de mult", aspus Yu Yongding într-un interviu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO