Business Internaţional

Mărturia şocantă a unei jurnaliste din SUA încarcerată în Coreea de Nord: M-au întrebat dacă chiar există...

Mărturia şocantă a unei jurnaliste din SUA...

Autor: Alex Ciutacu

08.10.2017, 09:03 6353

Jurnalista din Statele Unite, Euna Lee, a fost încarcerată în Coreea de Nord pentru 140 de zile şi condamnată la executarea unei sentinţe de 12 ani într-un lagăr de muncă. Aceasta a povestit în cadrul unui discurs TED, susţinut la Universitatea din Indiana, cum a fost tratată ca prizonier şi explică cum a regăsit noţiunea de umanitate în gardienii din Coreea de Nord.

„Era data de 17 martie 2009 şi filmam un documentar despre refugiaţii nord-coreeni care trăiau la limita subzistenţei în China. Eram în ultima zi de filmare, la graniţă, pe un drum mărginaş pe care îl alegeau aceşti oameni pentru fugă, nu era niciun gard şi niciun semn care să indice faptul că era graniţă. Dintr-odată au început să fugă spre noi doi soldaţi în uniforme verzi, care ne-au ajuns din urmă şi ne-au forţat să mergem cu ei”, povesteşte Euna Lee.

În Coreea de Sud există un puternic curent de propagandă anti Coreea de Nord, care există încă din timpul războiului între aceste două state. Nenumărate filme, discursuri şi unghiuri de abordare ale subiectelor în jurnalele de ştiri tratează acelaşi subiect în aceeaşi direcţie.

„Toate aceste produse media au reuşit să genereze un singur cuvânt ca etichetă pentru orice factor nord-coreean: inamic. Există chiar şi un desen animat, cu un tânăr care luptă să îşi protejeze ţara de un porc mare şi roşu, care se identifică cu primul lider al Coreei de Nord”, povesteşte jurnalista de origine sud-coreeană.

Aflată în celulă, jurnalista povesteşte că a fost interogată de şase ori pe săptămână timp de mai multe ore pe zi. „Fiecare zi era o bătălie psihologică. Am fost pusă să scriu iar şi iar de ce eram la graniţa ţării şi ce presupune munca mea. Am scris încontinuu până m-au adus în punctul în care să declar ceea ce voiau ei să declar”.

Euna Lee şi colega ei, Laura Ling, au fost condamnate la 12 ani într-un lagăr de muncă, însă diplomaţii americani au negociat cu succes eliberarea.

„După două zile de stat în celulă, fără să dorm, un gardian tânăr a venit, mi-a oferit un ou mic fiert şi mi-a spus că asta îmi va da putere să continui. Eram tensionată şi reticentă la fiecare gest de bunătate din partea oricui pentru că am fost învăţată că ei nu au bunătate. Un gardian care a observat asta a venit la mine şi mi-a spus că nu sunt toţi doar nişte porci roşii, referindu-se la desenul animat”.

Printre mai multe dovezi de bunătate, jurnalista spune că şi în Coreea de Nord există instrumente asemnănătoare de propagandă, acestea fiind direcţionate împotriva Coreei de Sud şi a Statelor Unite.

„Într-o seară, 12 gardience s-au adunat la discuţii lângă celula mea şi m-au invitat şi pe mine să mă alătur. Cu voci de adolescente şi cu roşu în obraji m-au întrebat dacă aventurile de-o noapte chiar există şi apoi au râs exact ca adolescentele din America, ruşinate de ce au spus. Nu ştiu de unde au aflat de concept, pentru că în Coreea de Nord cuplurile tinere nici măcar nu au voie să se ţină de mână pe stradă”.

Pe fondul ultimelor schimburi de declaraţii din partea marilor puteri ale lumii referitor la acţiunile Coreei de Nord şi pe fondul sancţiunilor Naţiunilor Unite, majoritatea populaţiilor lumii îi identifică pe cetăţenii Coreei de Nord, cu deciziile liderului comunist. Numeroase publicaţii au încercat să transmită, la nivel mondial, ideea că nord-coreeni sunt de fapt cei care au mai mult de suferit de pe urma acestor sancţiuni, aceştia purtând cea mai mică vină pentru acţiunile care au atras sancţiunile deasupra lor.

„Înainte să plec din Coreea de Nord, o gardiancă mai tânără a venit lângă celula mea să îşi ia la revedere, s-a asigurat că nimeni nu ne vede şi nu ne aude şi mi-a spus că speră să ajung cu bine la familia mea şi la viaţa mea”, adaugă jurnalista Euna Lee.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO