Business Internaţional

Marsh va acorda despagubiri in urma scandalului comisioanelor

04.11.2004, 00:00 17



In urma scandalului cu privire la comisioanele suplimentare incasate de brokeri de la asiguratori, proces declansat de Eliot Spitzer, procurorul general al statului New York, compania Marsh, principalul invinuit, va constitui un fond de despagubire. Prin acest fond se vor plati catre clientii pagubiti sute de milioane de dolari incasate anul acesta de broker prin sistemul de manipulare a pietei pus la cale cu societatile de asigurari. In acest sens, in jur de 230 de milioane de dolari vor fi plasati intr-un cont separat, scrie Financial Times.



Brokerii, precum Marsh, Aon si Willis Group Holdings, sunt platiti din primele incasate de asiguratori de la clientii adusi catre ei de firmele de intermedieri. Unii brokeri incaseaza insa "stimulente" din partea asiguratorilor - sume care au la baza volumul si profitabilitatea clientilor directionati spre respectivele companii de asigurari.



Fara asemenea venituri suplimentare, incasarile Marsh, cel mai mare borker din lume, pe anul trecut ar fi fost cu 845 de milioane de dolari (sau cu 7%) mai mici.



Spitzer a declarat in cadrul procesului initiat pe 14 octombrie ca Marsh a "redirectionat" clientii catre firme precum AIG, ACE, Hartford Financial Services Group si Munich Re, acestea fiind dispuse sa plateasca comisioane mai mari, desi nu ofereau cele mai bune preturi la polite.



Urmatorul pas va fi, conform acestuia, extinderea verificarii la ceilalti asiguratori mentionati in proces.



Procurorii din celelalte state americane au inceput sa desfasoare propriile investigatii asupra unor asemenea aranjamente. Chubb, unul dintre cei mai mari asiguratori americani, a intrat sub lupa procurorilor din Ohio care verifica daca societatea a incalcat sau nu regulamentele antitrust. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO