Business Internaţional

Mario Monti, bancherul pus să facă ordine în Italia după Berlusconi, spune că aduce bugetul pe plus până la sfârşitul anului

Mario Monti, bancherul pus să facă ordine în Italia după Berlusconi, spune că aduce bugetul pe plus anul acesta

Autor: Iulian Anghel

05.01.2012, 11:55 824

În primul interviu mai amplu, de la preluarea fotoliului de prim-ministru al Italiei, Mario Monti face un elogiu a ţării sale, susţinând că ea stă mult mai bine decât alte ţări din Europa. Economia Italiei este solidă, iar atacul pieţelor s-ar fi datorat ezitărilor fostului guvern al lui Silvio Berlusconi. Însă, în ciuda datoriei mari a ţării, 120% din PIB, deficitul este mult mai mic decât a altor ţări, iar în acest an Italia va înregistra un excedent primar de 5% din PIB.

Mario Monti, fost comisar european vreme de 10 ani, tehnocrat respectat în Italia şi în Europa, susţine, într-un amplu interviu pentru publicaţia franceză Le Figaro, acordat săptămâna trecută la Paris după o întâlnire a premierului italian cu preşedintele Nicolas Sarkozy, că "armonia franco-germană este o condiţie stric necesară pentru funcţionare şi dezvoltare. Dar nu este suficientă."

"Două ţări din 27 nu pot decide pentru toate celelalte. Sunt în favoarea unei abordări comunitare, nu din idealism pur şi simplu, ci pentru că această abordare evită derivele metodei interguvernamentale, a cărui experienţă am trăit-o în 2003 în timpul discuţiilor pe pactul de stabilitate."

Întrebat cui atribuie "atacul masiv şi brutal" al pieţelor împotriva economiei Italiei, vara trecută, în vreme ce indicatorii economici erau mai degrabă buni, Monti răspunde:

"Fundamentele noastre sunt efectiv bune, dacă nu foarte bune. Italia nu a cunoscut boom-ul imobliar al Spaniei sau marele boom financiar al Irlandei, care s-au dovedit foarte nefaste. Gospodăriile italiene au o nivel de economisire real foarte ridicat. Au recurs puţin la împrumuturi. Sectorul bancar a fost ţinut la distanţă de operaţiunile financiare foarte sofisticate, care au afectat sectorul anglo-saxon. Criza economică reală a fost mai puţin gravă decât în alte ţări. (...) Pieţele au atacat Italia la mijlocul lui 2011, mai târziu decât alte ţări, din două raţiuni: majoritatea la puterea a pus sub semnul întrebării politica de austeritate bugetară după alegerile regionale, lucru ce a destabilizat pieţele. Apoi, guvernul precedent nu a vrut să admită grava insuficienţă a creşterii economice şi a neglijat politicile de liberalizare care ar fi remediat acest cancer. Spre iunie-iulie agenţile de rating au lansat avertismente privind un posibil atac al pieţelor. Italia este totuşi mai bine plasată decât Spania în privinţa deficitului, chiar dacă datoria sa publică (120% din PIB) este din punct de vedere istoric mai mare. Bruxellesul prevedea în octombrie un excedent primar (care exclude servicul datoriei - n.n.) egal cu 4% din PIB în 2013. După adoptarea planului nostru de austeritate, excedentul primar va atinge 5% din PIB, faţă de o medie european ăde 0,5% din PIB."

Europei trebuie să-i fie frică de Italia, din moment ce Grecia şi Spania cunosc noi dificultăţi?

"Europei nu trebuie să-i fie frică de Italia. Dispunem de materie primă foarte rară în Europa, anume un consens pe fond a opiniei publice în favoarea integrării europene. Am fost comisar european vreme de 10 ani. Preşedintele Republicii este un european convins. Am pus Europa în centrul preocupărilor noastre. Italienii au acceptat cu o morgă aproape britanică măsurile foarte grele care le-au fost impuse. Au făcut proba unei responsabilităţi admirabile. Nu fac decât câte trei ore de grevă (sic!). Au înţeles că aceste constrângeri europene au fost impuse pentru generaţiile viitoare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO