Business Internaţional

Mario Draghi: Mâinile Băncii Centrale Europene sunt legate. Banca anunţă noi măsuri pentru susţinerea băncilor

Mario Draghi: Mâinile Băncii Centrale Europene sunt legate. Banca anunţă noi măsuri pentru susţinerea băncilor

Autor: Adrian Voicu, Marius Oncu

08.12.2011, 17:03 626

Şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi într-o conferinţă de presă susţinută la Frankfurt că tratatul Uniunii Europene interzice "finanţarea monetară", făcând referire la posibilitatea de a mări valoarea achiziţiilor de bonduri.

Oficialul a menţionat că deciziile ultime şi responsabilitatea politică se află în mâinile liderilor europeni, care se vor întâlni la Bruxelles joi seară şi vineri.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat introducerea unor finanţări pe termen mai lung, de trei ani, pentru bănci şi acceptarea unei game mai largi de garanţii în cadrul operaţiunilor monetare, pentru a reduce tensiunile din piaţa financiară şi pentru a susţine creditarea în zona euro.

Măsurile neconvenţionale, care trebuie să asigure un acces mai bun al băncilor la lichiditate, au fost anunţate de preşedintele BCE, Mario Draghi într-o conferinţă de presă după ce instituţia a redus dobânda de politică monetară la minimul record de 1%, la care s-a aflat şi în timpul crizei financiare, potrivit Financial Times.

Operaţiunile pe trei ani sunt cele mai lungi din istoria BCE, iar primele fonduri vor fi puse la dispoziţia băncilor la 21 decembrie, urmând să înlocuiască o ofertă pe 12 luni programată pentru acea dată.
BCE se aşteaptă la o evoluţie a economiei zonei euro variind între o contracţie de 0,4% şi o creştere de 1% anul următor. Pentru acest an, instituţia se aşteaptă la un avans de 1,5-1,7%.

Şeful BCE a notat riscurile substanţiale şi incertitudinile ridicate pentru perspectiva economică, dar se aşteaptă la o recuperare, chiar dacă foarte slabă, anul următor.

Banca centrală va relaxa şi regulile pentru unele garanţii cerute la operaţiunile monetare, de la "AAA" în prezent la "A", a declarat Draghi.

Instituţia va reduce şi rata rezervelor de la 2% la 1%. Rata rezervelor este un indicator folosit la calcularea rezervelor minime obligatorii pe care băncile trebuie să le constituie la o bancă centrală.
"Această decizie va elibera garanţii", a spus Draghi.

Preşedintele BCE a negat în conferinţa de presă că ar fi indicat săptămâna trecută, în timpul unui discurs în Parlamentul European, accelerarea achiziţiilor de obligaţiuni.

Analiştii şi presa au concluzionat din discursul lui Draghi că BCE este pregătită să sprijine mai puternic lupta împotriva crizei datoriilor, dacă liderii politici se pun de acord săptămâna următoare asupra unui control mai strict al bugetelor celor 17 state membre ale uniunii monetare.

BCE a redus, joi, dobânda de politică monetară de la 1,25% la 1%, după o diminuare similară, de 0,25 puncte procentuale în noiembrie. Instituţia a crescut dobânda de la 1% la 1,5% tot în acest an, prin două majorări ale ratei cheie în aprilie şi iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO