Business Internaţional

Marile institutii financiare cuceresc nou-venitii in UE

04.10.2004, 00:00 17



Gigantii financiari britanici au inceput sa cerceteze sistemul bancar din Cehia, considerandu-l un loc propice pentru expansiune.



Membrul Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Cehiei (BNC), Pavel Racocha, a declarat ca institutii financiare internationale, printre care J.P. Morgan, Merrill Lynch si Goldman Sachs se numara printre zecile de banci europene care planuiesc sa intre pe piata ceha.



Pana in prezent 38 de banci, printre care institutii financiare din Marea Britanie, Germania, Austria, Franta, italia si Ungaria au depus notificari la BNC, manifestand intentia de a oferi servicii financiare pe piata din Cehia, scrie The Prague Post.



"Aceste institutii desfasoara in prezent operatiuni cu coroane cehesti si cu valori mobiliare cehe, dar nu au avut reprezentante in tara", a precizat Racocha.



Bancile cauta insa o cale sa ofere astfel de servicii fara a face investitii majore. In timp ce dintre cele 38 de institutii care s-au aratat interesate de piata ceha majoritatea sunt britanice, numai o institutie britanica de credit, HSBC Bank, a deschis o filiala in Praga.



"Intrarea pe piata a institutiilor straine nu va avea insa un impact major", a mai spus Racocha. Majoritatea institutiilor straine care doresc sa intre pe piata ceha sunt banci care, cel mai probabil, nu vor ataca segmentul de credite de consum.



"Nici una dintre bancile care ne-au trimis notificari recent nu intentioneaza sa deschida o filiala in Cehia, si este imposibil sa ataci segmentul de retail fara o retea de sucursale", a mai apreciat Racocha.



interesul ridicat este rezultatul aderarii Cehiei la Uniunea Europeana, context in care tara a trebuit sa-si armonizeze legislatia interna cu cea europeana, a mai apreciat Racocha. "Piata noastra a devenit mai usor de inteles si prin asta mai atractiva pentru investitorii straini", a mai spus el.





Pe maini straine



Dupa intrarea Cehiei in UE, restrictiile impuse bancilor straine au fost diminuate, in contextul armonizarii legislatiei interne cu cea din celelalte tari membre. Bancile straine nu mai sunt obligate sa faca dovada ca au 500 de milioane de coroane (18,5 milioane de dolari), capital disponibil necesar pentru a primi autorizatia de functionare in Cehia. In plus, nu mai trebuie sa obtina licenta de functionare din parte BNC, ci doar sa se inregistreze la banca centrala.



Conform celor mai recente date, in Cehia functioneaza 35 de institutii care ofera credite de consum. Inca 38 de banci au instiintat BNC ca doresc sa lanseze servicii pe piata ceha.



Racocha a declarat ca nu intrevede motive pentru diminuarea interesului bancilor straine de a opera in Cehia in viitorul previzibil.



In Austria, care are o piata bancara comparabila cu cea a Cehiei, guvernul a primit 600 de instiintari de la institutii de credit care s-au aratat interesate sa faca afaceri in republica.





O piata aglomerata



Aceasta intensificare a competitiei care va aparea odata cu intrarea pe piata a bancilor straine ar trebui sa aiba un efect benefic asupra sistemului. Comisioanele practicate de banci sunt inca ridicate in mod artificial comparativ cu celelalte tari si acestea vor fi prima victima a intensificarii concurentei.



Directorul Institutului Liberal Miroslav Sevcik a apreciat ca prin practicarea de comisioane mai mici nou intratii ar puteasa fie competivi pe piata in comparatie cu institutiile mai vechi. "Pentru a avea succes, o banca nou intrata ar trebui sa fie "prietenoasa cu clientii", intr-un mod in care bancile cehe nu sunt in prezent, si sa ofere avantaje deosebite, cum ar fii sa nu perceapa comisioane pentru administrarea conturilor", a spus Sevcik.



Piata de retail este insa destul de aglomerata si este putin probabil ca noi jucatori sa forteze intrarea si sa ramana profitabili, a apreciat Racocha. "De la data aderarii la UE, doar doua banci austriece si-au mai deschis sucursale aici. Piata de retail este aglomerata si un nou jucator are sanse reduse de reusita daca nu achizitioneaza o retea deja existenta", a mai spus el. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO