Business Internaţional

Marile familii italiene stau pe un munte de cash

Marile familii italiene stau pe un munte de cash

Autor: CătăIina Apostoiu

10.02.2016, 00:00 1868
Bancherii bat la uşa familiei italiene Benetton, şi pe bună dreptate. Holdingul familiei şi-a sporit lichidităţile cu 1,3 mld. euro în urma vânzării unei participaţii majoritare în retailerul World Duty Free către Dufry în martie, scrie Bloomberg. Până acum, preşedintele holdingului Gilberto Benetton a refuzat ofertele variate ale investitorilor pentru că vrea ca firma de investiţii a familiei, de 12 mld. dolari, să se transforme într-un „fond suve­ran“, administrând deţineri minori­tare în diverse industrii. Familia Benet­ton, care deţine lanţul de articole vestimen­tare cu acelaşi nume, nu este singurul clan de business italian care atrage oferte de investiţii. După ce unele dintre cele mai cunoscute companii familiale italiene au fost vândute către investitori străini în 2015, mai mulţi antreprenori renumiţi au dificultăţi în a alege în ce să-şi investească muntele de cash.
 
Tranzacţiile având drept ţintă companii italiene au avansat cu 81% anul trecut, la 67 miliarde de dolari. Numărul deal-urilor încheiate în Italia a urcat la 560, cel mai ridicat nivel din 2004 cel puţin. În timp ce pentru Italia dezavantajul este pierderea proprietăţii unor branduri renumite ca Loro Piana şi Alitalia, avantajul este că locurile de muncă nu au de suferit, iar calea este acum deschisă către noi investiţii pentru familiile industriale care s-au chinuit în ultimii ani să-şi extindă business-urile pe fondul celei mai profunde recesiuni de la cel de-al doilea război mondial.
 
Investitorii străini au cheltuit o sumă record de 19,7 miliarde de dolari în 2015 pe achiziţii de companii cu sediul în Italia, a şasea creştere anuală consecutivă din 2009. Majoritatea celor care au vândut au fost business-uri de familie, care reprezintă aproximativ 85% din companiile italiene. Premierul italian Matteo Renzi susţine această tendinţă pe fondul eforturilor sale de a atrage investiţii străine pentru a impulsiona economia ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO