Business Internaţional

Marile economii ale lumii sunt afectate în trimestrul doi de încetinirea drastică a creşterii comerţului mondial

Marile economii ale lumii sunt afectate în trimestrul doi de încetinirea drastică a creşterii comerţului mondial

Vasele au întârziat mai mult în porturi în această vară. Foto Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

01.09.2011, 00:02 415

Marile economii ale lumii au resimţit în trimestrul al doilea impactul încetinirii drastice a creşterii comerţului, atât în cazul importurilor, cât şi al exporturilor, a anunţat miercuri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters.

Această decelerare a afectat toate ţările industrializate din G7 şi pieţele emergente BRICS, cu excepţia Braziliei şi Chinei, se arată într-un raport trimestrial al OCDE.

Importurile totale ale ţărilor din G7 şi ale naţiunilor BRICS au crescut cu numai 1,1% în trimestrul al doilea, faţă de avansul de 10,1% înregistrat în primele trei luni ale anului. G7 include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia, iar naţiunile BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Creşterea exporturilor pentru acelaşi grup de ţări a încetinit de la 7,7% la 1,9%.

Fluxul mai mic de bunuri şi servicii reflectă fragilitatea economiei mondiale şi poate fi atribuit în mare parte scăderii cererii şi austerităţii din lumea dezvoltată, în special din Statele Unite.

China şi Statele Unite au înregistrat cea mai amplă încetinire a creşterii importurilor. În cazul Chinei, importurile au urcat cu numai 0,7% în trimestrul al doilea, cel mai redus ritm după primul trimestru din 2009, faţă de 11,1% în primele trei luni ale acestui an.

Exporturile chineze au crescut însă cu 10%, faţă de 2,9% în primul trimestru.

În Statele Unite, avansul importurilor s-a redus de la 11,1% la 3%, în timp ce creşterea exporturilor a încetinit de la 5,6% la 2,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO