Business Internaţional

Marile economii ale lumii ies la atac împotriva recesiunii: Guvernul german pregăteşte un pachet de stimuli fiscali

Marile economii ale lumii ies la atac împotriva...

Autor: Alex Ciutacu

19.08.2019, 16:12 907

Guvernul german pregăteşte un pachet de stimuli fiscali prin care vrea să impulsioneze cea mai mare economie din Europa şi să evite intrarea într-o recesiune abruptă, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Programul ar fi proiectat pentru a impulsiona economia locală şi consumul şi pentru a preveni şomaj la scară largă, potrivit surselor citate de publicaţia americană, care au cerut să nu fie numite. Guvernul lucrează la un plan similar cu ajutoarele acordate în criza din 2009, când guvernul a încercat să încurajeze locuitorii ţării să cumpere mai multe maşini, să îmbunătăţească eficienţa energetică a locuinţelor, să încurajeze angajarea oamenilor pe termen scurt şi să îmbunătăţească nivelul de trai prin ajutoare sociale.

Duminică, ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a sugerat că Germania ar putea cheltui 50 de miliarde de euro în cazul unei crize economice, fiind prima mare economie care anunţă public o astfel de criză în contextul degradării climatului economic mondial, potrivit Bloomberg.

În timp ce Scholz dă de înţeles că o astfel de acţiune din partea statului nu este iminentă, semnalele de criză se adună atât pe plan local cât şi la nivel global şi pun presiuni pe guvernul condus de Angela Merkel pentru ca acesta să îşi schimbe planul de cheltuieli bugetare.

Printre riscurile actuale  se numără o economie care s-a contractat în al doilea trimestru şi riscurile din ce în ce mai mari care provin din conflictul comercial SUA-China-Europa.

Scholz a menţionat această cifră în contextul unor discuţii referitoare la împrumuturi adiţionale care au survenit în contextul crizei financiare din deceniul precedent, spunând că „ultima criză ne-a costat 50 de miliarde de euro potrivit estimărilor noastre”.

„Trebuie să putem fi capabili să obţinem şi suntem capabili să obţinem o astfel de sumă. Cea mai mare problemă este incertitudinea, inclusiv cea cauzată de războiul comercial dintre chinezi şi americani”, a spus Scholz în faţa jurnaliştilor adunaţi duminică în Berlin.

Industria auto din Germania a fost o ţintă frecventă a preşedintelui Donald Trump şi i-ar putea aplica acesteia o lovitură cu noile tarife pe care vrea să le aplice Uniunii Europene.

Într-o conferinţă din New England, preşedintele american Donald Trump a spus recent că Europa este mai rea decât China, „doar că este mai mică”.

PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru. Aceste date, corelate cu o încredere scăzută în mediul de afaceri reflectă posibilitatea ca Germania să fie în pragul unei recesiuni – prima din ultimii şase ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO