Business Internaţional

Marile companii occidentale isi muta centrele de outsourcing din India in Europa Centrala si de Est

24.04.2007, 14:54 59

Praga se transforma introun redutabil centru de outsourcing pentru functionarii din domeniul contabil, de prelucrare a datelor, dar si din domeniul cercetarii si dezvoltarii, conducand topul statelor centraloeuropene, asemeni Poloniei, Ungariei si Slovaciei, care se ingramadesc sa satisfaca nevoile corporatiilor multinationale.
Filip Pejfar lucreaza in cladirea de birouri recent inaugurata de la marginea capitalei cehe, folosind scannere performante pentru a introduce bilanturile contabile in sistemele computerizate ale Accenture, companie experta in outsourcing ce este prezenta si pe piata romaneasca, scrie International Herald Tribune.
Contabilitatea pe care Pejfar o tine nu este pentru clientii cehi, expertiza sa este destinata companiilor straine asemeni gigantului chimic francez Rhodia si imensului grup de software SAP.
Daca Statele Unite ale Americii apeleaza la forta de munca din India pentru a suplini posturile din cadrul departamentelor de callocenter, Europa de Vest se intoarce tot mai des spre "curtea din spate", cum sunt denumite statele din fostul bloc comunist. Nici companiile americane nu stau deoparte de izvorul nesecat de specialisti de care dispun tarile foste comuniste. Recent, companii precum IBM, Dell si Morgan Stanley au externalizat anumite servicii in Europa de Est, sau au ajutat alte companii sa faca acest lucru.
Europa de Est, cu o cifra rezultata din outsourcing de peste 2 miliarde de dolari (1,46 mld. euro) anual, reprezinta doar un fragment din piata globala de outsourcing, estimata in acest an la aproximativ 386 miliarde de dolari (283 mld. euro).
Robert Brown, analist in outsourcing la compania Gartner Dataquest, se asteapta ca in urmatorii patru ani Europa de Est sa depaseasca restul jucatorilor de pe piata, precizand o rata de crestere de 30 de procente pana in 2010, fata de un avans de 25 de procente al pietei globale.
O trasatura mai putin obisnuita pe care o prezinta statele din centrul si estul Europei este faptul ca cele mai dezvoltate orase pun la dispozitie un amestec insolit de oportunitati cu care orasele indiene nu pot rivaliza: forta de munca educata la nivel ridicat, cu abilitati poliglote, amplasata in cadrul unei piete a consumului in plina dezvoltare, toate acestea fiind pozitionate la o aruncatura de bat de clientii importanti.
Dezvoltarea pietei de outsourcing este sprijinita de incercarile statelor din regiune de a recupera terenul economic pierdut in favoarea vecinilor de la vest, reflectand un avans economic care reduce rata somajului ce a afectat economia acestor state ani deoa randul dupa caderea Zidului Berlinului si a imperiului sovietic.
Piata imobiliara este de asemenea supraincalzita de cererea tot mai mare de spatii de birouri. Desi somajul este destul de ridicat in Europa, companiile vestoeuropene sunt presate de criza de personal resimtita in unele domenii importante de activitate, occidentalii prinzand curaj sa ceara ajutorul vecinilor estici pentru a face fata crizei.
"Introadevar este vorba despre o tendinta care soa format acum cativa ani. Nu depinde in mod exclusiv de costurile reduse ale fortei de munca, cat de potentialul ridicat al absoventilor polonezi", spune Miroslaw Proppe, director al sucursalei din Varsovia al firmei de audit KPMG.
Commerzbank din Germania apeleaza pentru serviciile de prelucrare a datelor la forta de munca din Praga, in timp ce Siemens, gigantul electrocasnicelor, a exportat in capitala ceha serviciile de contabilitate, dezvoltare si cercetare. Compania Philips, conglomeratul olandez de electronice, detine un centru de service in afara Varsoviei. Vara trecuta, Morgan Stanley a anuntat ca va deschide un centru de servicii financiare si tehnologice la Budapesta care va suplimenta centrul de cercetare matematica pe care firma loa fondat acolo in 2005. In prezent compania angajeaza aproximativ 200 de oameni, potrivit purtatorului de cuvant Hugh Fraser, si va angaja peste 450 cand centrul va deveni complet operativ. Alegerea orasului Budapesta a fost motivata prin "oferta de talente de inalta calitate".
Recent descoperita atractivitate a Europei Centrale pentru outsourcing nu se limiteaza doar la talentele promitatoare si costurile reduse. Tarile din Europa Centrala si de Est continua sa ramana pietele inca nedescoperite ale lumii in ceea ce priveste serviciile si consumul de bunuri.
Fara indoiala ca salariile mici din regiune au atras in mare masura companiile occidentale. Angajatii din Ungaria si Cehia castiga un sfert din salariile angajatilor din Europa Occidentala, fata de Slovacia, care isi rasplateste angajatii cu o cincime din totalul platilor salariale ale vesticilor, potrivit institutului european de statistica Eurostat.
Si daca salariile mici nu fac regiunea indeajuns de atragatoare, guvernele locale ofera avantaje, de la structuri de impozitare simplificate la subventii pentru constructia de noi birouri.
Spre deosebire de alte state care concureaza pe piata de aoutsourcing, precum India si Filipine, unde engleza este singura limba folosita, angajatii centralo europeni de la Accenture vorbesc mult mai multe limbi, permitand clientilor sa discute cu persoane care cunosc limbile engleza, ceha, franceza, germana, rusa si alte dialecte locale.
"Principalul factor este limba. Avand in vedere ca Cehia este membra a Uniunii Europe si a NATO, acestea garanteaza un mediu politic si economic stabil", spune Andrew Grech, nativ australian care conduce operatiunile din Cehia ale Accenture.
Cresterea acestui tip de slujbe pune capat exodului de muncitori din statele estoeuropene spre vest, in cautarea unor locuri de munca mai bine platite, si joaca un rol important in scaderea ratei somajului in Europa de Est, potrivit lui Proppe.
In Cehia, rata somajului a scazut de la inceputul acestui an pana la 7,1 procente, de la 7,8 procente cat era in 2002. In Polonia, somajul a scazut la 13,4 procente, de la 20,2 procente acum cinci ani, iar in Slovacia a atins nivelul de 11,6 procente, de la 19,7 procente, potrivit Eurostat.
Doar Ungaria nu soa inscris pe linia descendenta, rata somajului crescand de la 5,8 procente la 8,2 procente, in principal din cauza masurilor de austeritate impuse de guvern pentru a reduce locurile de munca din sectorul public.
Cresterea a fost constanta. Desi compania Accenture nu a facut public numarul angajatilor, cei de la Rhodia se mandresc cu peste 110 locuri de munca create, in conditiile in care compania ocupa 13 etaje din cele 18 ale unui zgaraie nori, si inca doua etaje introo cladire adiacenta. O a patra cladire este in curs de constructie in noul parc corporatist, compania Accenture avand in plan achizitia unor spatii in aceasta locatie.
"Am incheiat contracte in special cu clientii vestoeuropeni", spune Grech, adaugand ca compania este in plina extindere, oferind de la servicii de contabilitate pana la suport IT si de personal.
In paralel cu rapida dezvoltare a serviciilor de outsourcing, in unele dintre aceste tari soa dezvoltat si o criza de specialisti in finante si IT, ducand la aparitia serviciilor de headohunting in Praga si in alte mari orase din aceasta regiune pentru a face rost de angajati locali care au potential. In urma cu trei ani, Ilonka Jankovici a pus bazele unei companii de head hunting in Budapesta pentru a cauta recruti pentru companiile occidentale care isi transferau serviciile in Europe Centrala.
"Am radacini maghiare si am vrut sa ma intorc acasa. Am observat ca este mare nevoie de servicii de recrutare profesionale. Apar tot mai multe companii externe, si oamenii sunt tot ceea ce au nevoie", spune Jankovici, un avocat al carui tata a emigrat in Olanda dupa evenimentele din 1956.
Compania sa, denumita ProfiPower, are in prezent 35 de angajati si continua sa se dezvolte. Fratele lui Jankovici, Bela, soa alaturat recent afacerii si este implicat activ in planurile de extindere a afacerii in Romania, si mai apoi in Bulgaria si Polonia.
Si cum rezervorul fortei de munca din Europa Centrala incepe sa se goleasca, companiile fac un pas mai spre est, pana in Ucraina. Majoritatea statelor din Europa Centrala fiind si membre ale Uniunii Europene, barierele migratiei au coborat si mai jos.
Dar cele mai multe state occidentale, cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, mentin inca un control rigid asupra migratiei. Astfel ca, decat sa fie mutati oamenii pentru locuri de munca mai bune in Europa de Vest, locurile de munca se deplaseaza acolo unde este forta de munca disponibila. In 2004, cand compania SAP a mutat serviciile de contabilitate si personal in Praga, compania a angajat cinci angajati locali la pretul unui angajat german. In prezent, raportul soa redus pana la trei angajati si jumatate pentru unul german, dar compania SAP este in plin proces de extindere, estimand cresterea fortei de munca pana la 450 de angajati la sfarsitul acestui an, fata de 350 de angajati cat are in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO