Business Internaţional

Marile cluburi europene de fotbal, afectate de lipsa spectatorilor din timpul pandemiei, pot obţine un ajutor de 7 miliarde de euro din partea unora dintre cele mai puternice instituţii financiare din lume

Conform estimărilor UEFA, veniturile cluburilor din cele mai mari camptionate europene au crescut cu 80% între 2010 şi 2019

Conform estimărilor UEFA, veniturile cluburilor din cele mai mari camptionate europene au crescut cu 80% între 2010 şi 2019

Autor: Eduard Ivanovici

19.10.2021, 12:16 136

Mai mulţi creditori internaţionali încearcă să joace un rol principal în fondul de ajutor de 7 miliarde de euro al UEFA, corpul administrativ şi de control al fotbalului din Europa.

Băncile Goldman Sachs şi Macquarie şi firma de private equity Apollo se află pe lista companiilor care concurează pentru a participa în noul program de finanţare al cluburilor, creat de UEFA, scrie Financial Times.

Banii vor fi distribuiţi către echipele de top care participă în turneele UEFA, precum Champions League, cea mai prestigioasă competiţie de club a fotbalului european.

Un alt creditor care încerca să facă parte din fond a fost UniCredit, însă o persoană familiară cu situaţia a declarat că banca italiană nu a reuşit să fie inclusă în lista scurtă a UEFA. O altă sursă citată de FT spune că gigantul american Citi se află în discuţii cu UEFA, însă situaţia băncii nu este limpede în momentul de faţă.

UEFA încearcă să strângă iniţial 2 miliarde de euro şi intenţionează să ajungă între timp la 6-7 miliarde de euro, băncile şi instituţiile financiare furnizând bani care vor merge către drepturile TV ale competiţiilor corpului administrativ. Sursele citate de publicaţia britanică susţin că finanţarea va fi „extrem de ieftină” pentru cluburi, estimându-se o dobândă de circa 2%.

O persoană implicată în discuţii spune că UEFA vrea să facă disponibile fondurile unui număr cât mai mare de cluburi care participă în competiţiile europene.

Pachetul subliniază modul în care ligile şi autorităţile sportive îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia asupra grupurilor financiare, în loc să se bazeze pe propriile lor surse de venit, aşa cum au procedat în ultimele decenii.

Fenomenul a fost alimentat din plin de criza sanitară. Aleksander Čeferin, preşedintele UEFA, a avertizat că fotbalul european se confruntă cu o „nouă realitate financiară” după ce creşterile au fost puternic afectate de Covid.

Lipsa spectatorilor a dus la pierderi de 9 miliarde de euro pentru cluburile europene de fotbal

De asemenea, pachetul demonstrează că organizatorii şi autorităţile sportive sunt tot mai dispuşi să acceseze fonduri în numele echipelor, încercând să creioneze termeni mai buni, ce nu pot fi obţinuţi în mod individual de cluburi. Momentan nu este clar dacă UEFA va obţine finanţare printr-un plasament privat, un credit sau printr-o emisiune de obligaţiuni.

În urma problemelor generate de pandemie, cluburile engleze i-au cerut managementului din cadrul Premier League să creeze un fond în valoare de un miliard de lire sterline, pe care să îl poată accesa când au nevoie de cash.

La Liga, care conduce primele două campionate de fotbal din Spania, a obţinut un acord de 2,1 miliarde de euro cu firma de private equity CVC Capital Partners, în timp ce English Football League, care guvernează cele trei campionate de sub Premier League, a negociat cu divizia de investiţii a asiguratorului american MetLife asupra unui pachet de finanţare de 117,5 milioane de lire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO