Business Internaţional

Marile bănci prezic un viitor sumbru pentru Anglia

Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney prezentând noua bancnotă de 5 lire sterline

Guvernatorul Băncii Angliei Mark Carney prezentând noua bancnotă de 5 lire sterline

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2016, 00:03 2337
În pofida avertismentelor că vine recesiunea şi că lira sterlină se va prăbuşi, Banca Angliei a menţinut ieri dobânda de politică monetară. Analiştii cred că instituţia, una dintre cele mai puternice bănci centrale din lume, îşi păstrează muniţia pentru ce va veni.

Piaţa se aştepta ca Banca Angliei (BoE) să reducă dobânda la minimul istoric de 0,25% de la 0,5%, nivel la care stă din 2009. Însă doar unul din cei nouă oficiali care stabilesc dobânda a votat pentru reducerea ei. Presiunile la care membrii comitetului de politică au fost mari. HSBC, una dintre cele mai mari bănci britanice, scria înainte ca BoE să-şi anunţe decizia că oricare va fi aceasta lira sterlină se va prăbuşi. Ieri, lira a luat-o în sens invers, adică a urcat, deoarece traderii au fost luaţi prin surprindere de lipsa de acţiune a băncii centrale, notează Bloomberg. 

Lira s-a prăbuşit la cea mai scăzută cotă de după 1985 după ce britanicii au ales prin vot să iasă din Uniunea Europeană, pierzându-şi mai mult de 10% din valoare în doar câteva sesiuni. De atunci moneda britanică şi-a mai revenit, mulţumită mai ales stabilităţii politice aduse de numirea fostului ministru de interne Theresa May în funcţia de premier, în locul lui David Cameron, omul care a făcut posibil Brexitul din calcule politice.     

HSBC argumentează că singurul scenariu în care lira s-ar putea aprecia este acela în care BoE menţine dobânda, dar chiar şi aşa creşterea este improbabilă deoarece „pieţele ar putea pune sub semnul îndoielii comentariile guvernatorului Carney cum că BoE <<transpune rapid în acţiune un plan>>. Menţinerea dobânzii ar putea fi interpretată şi în sensul că  guvernatorului Carney nu-i pasă de comitet sau că oficialul nu vorbeşte pentru acesta”, scrie Business Insider.

Tot înainte ca banca centrală să-şi anunţe decizia, Credit Suisse a publicat un studiu care arată că Brexitul a lovit încrederea firmelor britanice, dintre care unele au decis deja să reducă sau să amâne angajările şi investiţiile, potrivit The Guardian.

„Încrederea companiilor s-a deteriorat atât de mult încât este de nerecunoscut” după referendumul din 23 iunie, scriu analiştii de la Credit Suisse. Acum, pentru prima dată din 2013, sunt mai multe companiile care se aşteaptă să reducă cheltuielile decât cele care anticipează creşteri.

Alte date arată că şi încrederea consumatorilor scade, dar de la un nivel ridicat. Chiar banca centrală notează că „datele oficiale despre activitatea economică ce acoperă perioada de după referendum încă nu sunt disponibile. Însă sunt semne preliminare că rezultatul votului a afectat sentimentul gospodăriilor şi companiilor, cu scăderi accentuate ale încrederii afacerilor şi consumatorilor”. BoE se arată îngrijorată în special de slăbirea activităţii pe piaţa imobiliară.

„Luaţi împreună, aceşti indicatori sugerează că activitatea economică va slăbi probabil în viitorul apropiat”.

Credit Suisse prezice că economia se va contracta cu 1% în 2017, adică va intra în recesiune. Şi BlackRock, cel mai mare manager de fonduri din lume, a avertizat că Brexitul împinge Marea Britanie în recesiune şi că va frâna creşterea globală.

Bank of America Merrill Lynch se aşteaptă la trei trimestre de recesiune pentru Marea Britanie începând cu trimestrul trei al acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO