Business Internaţional

Marile bănci din zona euro se vor întâlni pentru a discuta despre datoriile Greciei

Marile bănci din zona euro se vor întâlni pentru a discuta despre datoriile Greciei

Autor: Marius Oncu

05.07.2011, 16:20 285

Marile bănci din zona euro se vor întâlni miercuri la Parispentru a încerca să ajungă la un acord cu autorităţile europene înprivinţa participării investitorilor la o rostogolire a datoriilorsuverane ale Greciei, potrivit cotidianului britanic FinancialTimes.

Surse apropiate situaţiei au afirmat că o nouă propunere arreduce povara financiară asupra Greciei, îmbunătăţind termeniiplanului iniţial, prin care băncile ar fi rostogolit, pe o perioadăde 30 de ani, jumătate din investiţiile în obligaţiuni ale statuluielen cu scadenţă în următorii trei ani.

Băncile s-au reunit săptămâna trecută, sub auspiciileInstitutului pentru Finanţe Internaţionale, într-un efort de astabili termenii implicării sectorului privat. Ca bază pentrunegocieri a fost utilizat un plan alcătuit de federaţia sectoruluibancar din Franţa şi susţinută de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Potrivit planului, datoria rostogolită ar fi avut o dobândălimitată la 8%, incluzând o rată de bază de 5,5% şi un cuponsuplimentar de 2,5%, care ar varia în funcţie de evoluţie economieiGreciei.

A existat, de asemenea, un plan prin care guvernul elen ar fifost obligat să cumpere obligaţiuni cu rating maxim, cel maiprobabil emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiară, capoliţă de asigurare împotriva intrării în incapacitate de plată.Echivalentul a 20% din datoriile statului cu maturitate înurmătorii trei ani ar fi fost incluse într-un fond de garanţii.

În timp ce guvernul de la Paris a susţinut planul francez, altestate, oficiali europeni şi negociatori eleni s-au plâns cătermenii acestuia sunt prea limitaţi. Instituţiile financiaregermane, care au afirmat că perioada de 30 de ani este prea lungă,au anunţat că ar rostogoli doar 3,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO