Business Internaţional

Marile bănci americane rezistă în faţa şocului pandemiei, raportând profituri peste aşteptări, însă perspectivele rămân neclare

Morgan Stanley a înregistrat un profit net de 2,7 miliarde de dolari pe trimestrul trei, cu mult peste nivelul de 2 mld. $ anticipat de analişti

Morgan Stanley a înregistrat un profit net de 2,7 miliarde de dolari pe trimestrul trei, cu mult peste nivelul de 2 mld. $ anticipat de analişti

Autor: Catalina Apostoiu

24.10.2020, 09:50 552

În SUA, şomajul rămâne ridicat, multe companii mici întâmpină dificultăţi şi există puţine semne că Congresul şi Casa Albă se vor pune în curând de acord cu privire la un nou pachet de stimulente pentru a susţine economia. Şi totuşi, marile bănci americane rezistă, raportând rezutate în creştere, potrivit AP.

Morgan Stanley a închis sezonul raportării câştigurilor de pe Wall Street pe val, pieţele în creştere puternică generând o creştere cu 25% a câştigurilor băncii pe trimestrul trei şi alimentând apelurile acesteia de a i se permite să-şi reia răscumpărările de acţiuni. Banca a înregistrat un profit net de 2,7 miliarde de dolari pe trimestrul trei, cu mult peste nivelul de 2 mld. $ anticipat de analişti, scrie Financial Times. Veniturile acesteia au avansat cu 16% anual şi au depăşit proiecţiile analiştilor, de 10,6 miliarde de dolari.

CEO-ul Morgan Stanley, James Gorman, a criticat interdicţia impusă până la sfârşitul acestui an de banca centrală americană celor mai mari bănci ale ţării cu privire la răscumpărările de acţiuni.

Segmentul de trading a adus cele mai bune performanţe pe trimestrul trei şi a ajutat Morgan Stanley să raporteze al doilea cel mai ridicat nivel al veniturilor din istorie, reflectând rezultatele băncii rivale Goldman Sachs, care aproape şi-a dublat câştigurile pe trimestrul trei.

Profitabilitatea băncii a urcat până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. CEO-ul Goldman Sachs David Solomon a declarat că banca îşi menţine angajamentul de a opera reducerile de costuri de 1,3 miliarde de dolari în decurs de trei ani.

Deşi analiştii au lăudat în general rezultatele peste aşteptări pe T3 ale băncii, acestea au fost generate în mare parte de pe segmente unde câştigurile sunt extrem de volatile.

„Întrebarea este dacă aceste segmente vor continua să urmeze această cale favorabilă“, arată Marty Mosby, analist la Vining Sparks. Acesta anticipează că activitatea de trading ar urma să înceapă să revină la niveluri mai normale în 2021 odată ce investitorii îşi vor fi recalibrat portofoliile pentru următoarele condiţii financiare“.

JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo şi Bank of America au înregistrat la rândul lor o revenire parţială a profiturilor în trimestrul trei de pe urma recesiunii provocate de coronavirus la începutul anului. Revenirea derivă în cea mai mare parte din îmbunătăţirea condiţiilor economice din SUA, ce a permis ca aceste bănci mari să pună deoparte mai puţini bani pentru acoperirea unor potenţiale credite neperformante: 5 miliarde de dolari pe trimestrul al treilea comparativ cu 33 miliarde de dolari pe trimestrul doi, potrivit AP.

„Este aceeaşi poveste pentru toate băncile din industrie în acest moment: costurile mai mici de credit contribuie la redresarea profitabilităţii“, arată Kyle Sanders, analist în cadrul Edward Jones.

Soliditatea sectorului bancar reflectă condiţiile economiei americane, din moment ce evoluţiile băncilor depind de capacitatea debitorilor de a-şi plăti datoriile. Stimulentele de mii de miliarde de dolari şi redeschiderea economiilor au ajutat parţial economia americană să iasă din declinul istoric, iar băncile au beneficiat de îmbunătăţirea condiţiilor.

La începutul pandemiei, în SUA băncile au pus deoparte zeci de miliarde de dolari pentru a acoperi pierderi care ar fi putut fi generate de credite devenite brusc neperformante. Milioane de americani şi-au pierdut acum locurile de muncă, iar milioane de businessuri s-au văzut închise.

Băncile americane au beneficiat de pe urma stimulentelor guvernamentale masive menite să ţină economia americană în viaţă. Acestea au primit comisioane pentru implementarea schemelor guver­nelor. Americanii au primit cecuri de 1.200 de dolari, despre care cercetătorii au găsit că au fost folosite fie pentru plata datoriilor, fie pentru economisire.

În plus, autorităţile americane le-au permis băncilor să ofere scutire de la plata creditelor ipotecare de până la un an fără a marca creditele respective ca neperformante în bilanţuri.

Pe lângă stimulente, băncile americane au intrat în pandemie într-una din cele mai bune „stări de sănătate“ din ultimii ani, fiind cu siguranţă mai solide decât au fost înainte de criza financiară din 2008.

Pentru moment, băncile par fie să considere că ce este mai greu a trecut, fie se abţin de la înregistrarea unor pierderi suplimentare.

Acest lucru nu înseamnă însă că problemele financiare sunt de domeniul trecutului. Milioane de americani nu au în continuare un loc de muncă, iar focare de coronavirus apar în zone fie neatinse anterior, fie în unele afectate la începutul anului.

Fără un vaccin, nu este clar câtă vreme va afecta pandemia consumatorii şi economia.

Investitorii sunt îngrijoraţi în legătură cu băncile în condiţiile în care stimulentele şi moratoriile încep să se încheie. Banca centrală americană pare de asemenea nesigură cu privire la traiectoria viitoare a economiei americane.

Odată cu raportarea rezultatelor pe T3, directorii executivi şi financiari ai celor mai mari cinci bănci americane şi-au expus şi aşteptările privind viitorul, potrivit Reuters. Condiţiile economice s-au îmbunătăţit în ultimele luni, dar nu este clar că programele de stimulente vor continua sau dacă lumea se îndreaptă către un nou val de infectări.

„Suntem încă în mijlocul unei crize“, a avertizat directorul financiar al Citigroup, Mark Mason.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO