Business Internaţional

Marii indici bursieri din SUA se pregătesc să stabilească noi recorduri după anunţul companiei Moderna, care a dezvoltat un vaccin anti-coronavirus cu o eficienţă de 94,5%: Indicii burselor din Londra şi Paris înregistrează creşteri de 2% şi, respectiv, 2,3%

Marii indici bursieri din SUA se pregătesc să...

Autor: Eduard Ivanovici

16.11.2020, 16:43 333

Principalii indici ai bursei din New York se pregătesc să stabilească noi recorduri în condiţiile în care compania de biotehnologie Moderna a anunţat azi o eficienţă de 94,5% pentru vaccinul anti-COVID-19 pe care îl dezvoltă, potrivit CNN.

Săptămâna trecută, producătorul american de medicamente Pfizer şi grupul german de biotehnologie BioNTech au declarat că au creat un vaccin cu o eficienţă de peste 90%.

Contractele futures pe indicele Dow Jones a crescut cu 1,7%, sau 486 de puncte. Între timp, S&P 500 şi Nasdaq au înregistrat un plus de 1,1% şi, respectiv 0,1% înainte de şedinţa de tranzacţionare, iar acţiunile Moderna au crescut cu până la 11%.

Optimismul din rândul investitorilor a adus indicele S&P 500 aproape de un nou record vineri, 13 noiembrie. Nasdaq este cu doar 1,9% sub cel mai mare nivel pe care l-a raportat vreodată, în timp ce Dow are nevoie de o creştere de 0,2% pentru a stabili un record absolut.

Neil Shearing, group chief economist în cadrul Capital Economics, a declarat că ultimele rezultate publicate de Moderna anunţă că „există cu adevărat lumina de la capătul tunelului”.

„Puteţi să uitaţi că Trump refuză să îşi asume în totalitate înfrângerea după alegerile prezidenţiale, sau că Europa şi SUA rămân sufocate de ultimul val al virusului, sau că discuţiile post-Brexit nu au atins niciun consens. Pieţele se concentrează acum asupra progreselor pe care le înregistrează vaccinurile”, spune Shearing.  

Moderna estimează că va produce aproximativ 20 de milioane de doze în SUA până la sfârşitul anului şi între 500 de milioane şi un miliard de doze la nivel global în 2021.

Indicele bursei londoneze – FTSE 100 – a crescut până acum cu 1,97%. În Germania, DAX a raportat un plus de 1,31%, iar indicele francez CAC 40 a raportat o creştere de 2,37%.

De asemenea, Nikkei 225 a crescut cu peste 2% pe bursa din Tokyo, în timp ce Shanghai Composite a înregistrat un plus de 1,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO