Business Internaţional

Marii asiguratori europeni incearca sa gaseasca ceva ieftin de cumparat in Europa de Est

Marii asiguratori europeni incearca sa gaseasca ceva ieftin de cumparat in Europa de Est

Henri de Castries, directorul executiv al Axa, Franta: Inca se mai cumpara active la valoarea de azi cu pretul de ieri (mult mai mare - n. red.).

21.08.2008, 19:42 35

Asiguratorii din Europa sunt in continua cautare de companii mici si mijlocii pe care le pot cumpara, concentrandu-si atentia asupra pietelor emergente din sudul si estul Europei, in vreme ce achizitiile de mari dimensiuni de pe pietele dezvoltate au sanse mici de materializare din cauza crizei de pe piata creditelor la nivel global, scrie The Wall Street Journal.
Companiile de categorie grea, precum grupul francez AXA, italienii de la Assicurazioni Generali sau asiguratorul elvetian Z?rich Financial Services, sunt in cautare de oportunitati de cumparare pe pietele emergente pentru a contracara incetinirea de pe pietele mature.
Asadar, principalele fuziuni si achizitii din domeniu vor avea loc, cel mai probabil, in tari ca Slovenia, Turcia si Ucraina.
Acesta ar putea fi un semn rau pentru bancile europene care intentioneaza sa-si vanda o mare parte din operatiunile de asigurari din Europa de Vest.
Royal Bank of Scotland, cu sediul in Marea Britanie, si Banco Santander din Spania, incearca sa gaseasca cumparatori pentru diviziile lor de asigurari.
Potentialii candidati, printre care se numara si grupul german Allianz, AXA si Z?rich Financial, nu au luat parte in mod activ la negocieri si nu au facut nicio oferta situata peste asteptari.
"Bancile din Europa de Vest vand active in cadrul pietelor dezvoltate, insa companiile de asigurari isi indreapta, pe buna dreptate, atentia catre consolidarea unei cote de piata in zonele cu un ritm rapid de crestere", a spus James Beadle, strateg in cadrul Pilgrim Asset Management din Moscova. "Extinderea pe pietele mai noi din Europa de Est este perfect logica", a adaugat Beadle.
Masurile de precautie luate de companiile de asigurari sunt o necesitate in ciuda castigurilor mari din prima jumatate a anului, se mentioneaza intr-o nota emisa de agentia de rating Moody's Investment Service.
"In rolul de mari investitori la nivel global, asiguratorii europeni nu sunt imuni la volatilitatea sau la trendul negativ de pe piata", se specifica in aceasta nota.
Directorul executiv al AXA, al doilea mare asigurator din Europa ca valoare de piata, dupa Allianz, a declarat ca, in ciuda faptului ca numeroase banci au luat decizia strategica de a isi vinde diviziile de asigurari, preturile se mentin la un nivel ridicat.
"Inca se mai cumpara active la valoarea de azi cu pretul de ieri (mult mai mare - n. red.)", a spus Henri de Castries. AXA a fost unul dintre candidatii la cumpararea a jumatate din divizia de asigurari a bancii spaniole Banco de Sabadell insa Z?rich Financial a facut, luna trecuta, o oferta mai mare, in valoare de 900 de milioane de euro.
Michel Tilmant, directorul executiv al ING, a afirmat ca grupul pe care il conduce va evita sa faca tranzactii majore. "In conditiile de pe piata actuala, tendinta noastra este sa nu ne depasim limitele prin efectuarea unei noi achizitii", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO