Business Internaţional

Maria Zakharova, ministrul rus de Externe: Poziţia Rusiei privind Kosovo nu s-a schimbat

Maria Zakharova, ministrul rus de Externe: Poziţia...

Autor: Teodora Marinescu

14.08.2018, 09:17 151

"Consecvenţa este un lucru rar în ziua de astăzi. Dar poziţia Rusiei şi politica sa externă în general urmează un curs al consecvenţei şi continuităţii", a declarat Zakharova într-un interviu acordat televiziunii naţionale din Serbia.

"În ceea ce priveşte Kosovo, poziţia noastră nu depinde de situaţie. Este clară şi transparentă şi se bazează pe mai multe elemente. În primul rând, există cadrul dreptului internaţional: rezoluţia Consiliului de Securitate ONU este încă în vigoare, iar acele state care susţin că sunt cei mai mari susţinători ai dreptului internaţional trebuie să ţină minte că rezoluţia 1244 este încă pe masă; în al doilea rând este respectul pentru suveranitatea Serbiei şi legile sale interne; în al treilea rând este respectarea intereselor naţionale ale Serbiei şi a cetăţenilor săi. Aceste trei componente alcătuiesc fundaţia poziţiei noastre şi puteţi fi convinşi că nu se va schimba", a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Zakharova susţine că zvonurile privind discutarea situaţiei din Kosovo la summitul între Vladimir Putin şi Donald Trump nu sunt altceva decât "ştiri false", menite să destabilizeze relaţiile între Serbia şi Rusia.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după raidurile aeriene NATO din 1999, la finalul unui conflict între armata sârbă şi insurgenţii separatişti kosovari soldat cu moartea a 10.000 de etnici albanezi. Alianţa Nord-Atlantică menţine 5.000 de militari în Kosovo. Rusia şi ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunosc independenţa Kosovo, proclamată în 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO