Business Internaţional

Cine este Margrethe Vestager, cel mai de temut comisar european, care a acuzat Apple că s-a bucurat de susţinere ilegală din partea Irlandei, plătind taxe mult mai mici. UE a amendat gigantul american cu suma record de 13 mld. euro

Autor: Lorena Cornea

03.09.2016, 21:03 1768

Margrethe Vestager, în vârstă de 48 de ani, fost vice prim-ministru în Danemarca, a stârnit o întreagă mişcare pe Twitter zilele trecute când a postat public că gigantul Apple datorează Irlandei 13 miliarde de euro.

Margrethe Vestager a pus întrebarea pe care toată lumea o avea în minte, dar nimeni nu a îndrăznit să o rostească: cum poate un aranjament care a permis Apple să plătească o cotă de impozitare de 0,005 la suta, aşa cum s-a stabilit în 2014 în Irlanda, să fie corect din orice punct de vedere?

„Legile pentru impozite în Irlanda au redus taxele pe care trebuie să le plătească cei de la Apple statului pentru mai mult de 20 de ani, violând astfel legile comunităţii europene. Apple trebuie să plătească acum.”, a declarat Vestager marţi, în timpul discursului ei la Parlamentul European.

Oameni din întreaga lume au felicitat-o pe Twitter pentru iniţiativă şi curaj. 

 

Fanii politicienei au îndemnat-o să „continue să lovească în marile companii care nu plătesc impozite suficient, mai ales că sistemul de taxare din toată lumea este stricat.”

În trecut, ea a mai condus astfel de campanii împotriva marilor corporaţii, precum Starbucks în Olanda sau Amazon în Luxembourg.

Un serial TV scandinav, numit „Borgen”, o are ca inspiraţie pe politicană, unde Birgitte Nyborg este o feministă şi idealistă figură politică. Actriţa care o joacă pe Birgitte, Sidse Babett Knudsen, ar fi urmărit-o pe Vestager din umbră pentru a-şi intra în rol cu autenticitate.

Vestager, mamă a trei fete şi absolventă a Universităţii din Copenhaga, unde şi-a obţinut masteratul în economie, a servit drept parlamentar din 2001 până în 2014, reprezentând Partidul Social Liberal danez. La intrarea ei în guvern în calitate de vice prim-ministru şi Ministru al Economiei şi Internelor în 2001, a întâlnit-o pe regină, iar spre întâlnire s-a deplasat pe bicicletă.

Margrethe Vestager a servit în guvernul Social Democrat condus de Helle Thhorning-Schmidt între 2011 şi 2014. În perioada aceea, mass-media daneză a proclamat-o pe Vestager cea  mai puternică persoană din guvern, potrivit Daily Mail.

Vestager o susţine pe Hillary Clinton şi a felicitat-o pentru faptul că a ajuns prima femeie care candiează la preşedinţie. Margrethe crede în puterea reţelelor sociale şi îşi exprimă foarte des pe Twitter opiniile în legătură cu ce merge sau nu merge bine în lume.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO