Business Internaţional

Marea încetinire economică este însoţită de un val de restructurări şi reduceri de personal care afectează sectoare importante din economiile Europei şi SUA: media, auto, telecom, IT, bănci, retail şi farma

Producătorul auto american Ford are planuri ambiţioase de restructurare a operaţiunilor europene. Conaţionalul General Motors a renunţat deja să mai producă în Europa.

Producătorul auto american Ford are planuri ambiţioase de restructurare a operaţiunilor europene. Conaţionalul General Motors a renunţat deja să mai producă în Europa.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2019, 00:06 1449

Un val de restructurări, reorgani­zări şi readaptări ale modelelor de afaceri mătură lumea corporate în Europa şi SUA. Rezultatul este eliminarea a zeci de mii de locuri de muncă în timp ce se înmulţesc dovezile că încetinirea economică pune stăpânire pe economia globală şi este mai puternică decât s-a estimat. Sectoarele afectate de reduceri de per­sonal variază de la auto, telecom şi media la IT, bănci, retail şi farma.

Despre pericolele care ameninţă media - internetul, platformele de social-media, fake news, superficialitatea sunt doar câteva - se scrie de ceva ani.

Însă ce s-a întâmplat săptămâna trecută a de­mon­strat cât de gravă este situaţia, mai ales în SUA: circa 1.000 de posturi au fost eliminate la BuzzFeed, HuffPost şi Gannett, acesta din urmă fiind cel mai mare lanţ de ziare din America. BuzzFeed a anunţat că renunţă la 15% din per­so­nal. Verizon elimină 7% din poziţii în divizia me­dia, care include branduri ca HuffPost, AOL şi Yahoo News. Concedierile n-au menajat nici ziarişti celebri, printre aceştia numă­rân­du-se câştigători ai Premiului Pulitzer. Uneori, anun­ţurile au venit sec: lui Bryan Maygers, edito­rul-şef al rubricii de opinii a HuffPost, i s-a spus că „secţiunea de opinii nu mai este“.

Însă concedierile din media n-au stârnit atâta dramatism cât produc schimbările de la Ford, unul dintre cei mai cunoscuţi construc­tori auto din lume. Problemele unui fabricant de automobile pot fi un barometru al schimbărilor din economia globală. Pentru a treia oară în ultimul deceniu, Ford îşi restructurează opera­ţiunile neprofitabile din Europa.

Compania americană a anunţat la începutul anului planuri de diminuare a personalului care vor duce la eliminarea a mii de locuri de muncă, de renunţare la modelele C-Max şi Grand C-Max, de încetare a producţiei la o fabrică din Franţa, de consolidare a sediului din Marea Britanie şi de reevaluare a unui parteneriat din Rusia. Şi Jaguar Land Rover, constructor auto britanic, a dezvăluit luna aceasta că va desfiinţa 4.500 de posturi în mai multe părţi ale lumii ca răspuns la încetinirea vânzărilor din cauza Brexitului, a slăbirii cererii pentru maşini diesel şi a răcirii economiei chineze. Presa scrie că Apple, gigant american de tehnologie, a concediat 200 de angajaţi de la divizia de maşini autonome - Project Titan, care are o nouă conducere. La proiect ar lucra 5.000 de oameni. Apple a anunţat recent că rezultatele sale finan­ciare au de suferit din cauza cererii mai slabe din China. Recent, Tesla, un pionier american al pro­duc­ţiei de maşini electrice, a anunţat redu­cerea personalului cu 7%. Este a doua rundă de con­cedieri din ultimele şapte luni. Nissan, pro­ducător auto nipon, vrea să renunţe la 700 de salariaţi ai unei fabrici de asamblare pe care o are în Mississippi, SUA, din cauza înce­ti­nirii vânzărilor de camionete pickup. Compania are circa 6.500 de angajaţi la acea uzină.

În Europa, Nokia, cândva cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, vrea să concedieze până la 1.330 de angajaţi pentru eficientizarea operaţiunilor şi reducere a cheltu­ielilor mai ales în Finlanda, Germania şi Franţa. În Franţa, compania are 4.000 de angajaţi şi intenţionează să renunţe la 11% din ei, adică la 460 de poziţii. În Germania, Nokia are 3.500 de angajaţi şi vrea să renunţe la 530 dintre ei. Compania are 100.000 de salariaţi la nivel global, potrivit nokiamob.net. Având în vedere că 2019 ar trebui să fie anul reţelelor comerciale 5G, faptul că unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa reţelelor telecom concediază oameni nu este un semn bun.

Vodafone, unul dintre principalii furnizori de servicii telecom din Europa, va reduce cu 25% per­so­nalul din Spania. Aceasta înseamnă că 1.200 de persoane vor fi puse pe liber. Restruc­tu­rarea este răspunsul dat schimbării condiţiilor de pe piaţă, unde clienţii tind să pre­fere pachetele mai ieftine, notează El Pais. De asemenea, Vodafone intenţionează ca, în cadrul unui plan mai cuprinzător de restructurare, să-şi mute o par­te din angajaţii din diferite părţi ale Marii Britanii, ţara de origine, la Londra. Cine nu se poate muta riscă să fie concediat, notează presa bri­tanică. În Belgia, operatorul telecom Proximus are în plan reducerea costurilor cu 240 de milioane de euro până în 2022, inclusiv prin re­ducerea personalului cu 650 de poziţii, scrie Reuters. Guvernul belgian deţine 54% din Proximus.

Concedierile sunt veşti proaste pentru politicienii aflaţi la conducere deoarece în luna mai vor fi alegeri.

Producătorul american de soluţii de se­cu­ritate cibernetică McAfee şi-a redus personalul cu 4%, adică cu 200 de angajaţi, în efortul de a deveni mai competitiv pe o piaţa care tinde să fie saturată de startup-uri şi rivali tineri.

În sectorul bancar european, grupul spaniol Santander a anunţat închiderea a 140 de sucursale din Marea Britanie şi diminuarea personalului de acolo cu 800 de angajaţi. Motivul invocat este că folosirea din ce în ce mai mult a serviciilor de banking digitale şi mobile fac ca birourile fizice să fie desuete, potrivit Bloomberg. Şi subsidiara poloneză a Santander şi-a anunţat intenţia de a concedia aproximativ 11% din angajaţi, adică 1.400 de persoane. Scopul este fluidizarea operaţiunilor şi reducerea costurilor. Santander Bank Polska a fost numită banca anului în Polonia în 2018 de Bankier.pl, scrie emerging-europe.com.

În America, banca Wells Fargo a atenţionat că anul acesta vin noi disponibilizări după ce anul trecut a redus numărul angajaţilor din management, sucursale, call centere, operaţiuni ipotecare şi alte departamente.  State Street, tot o bancă americană, vrea să pună pe liber circa 1.500 de salariaţi, inclusiv manageri de top.  Bank of America va renunţa la 74 de angajaţi din call centere.

În industria investiţiilor, BlackRock, unul dintre cei mai mari manageri de fonduri din lume, renunţă şi el la o parte din colaboratori. La fel fac şi fondurile de hedging AQR Capital şi Balyasny Capital.

Din sectorul de retail, grupul britanic Tesco a spus zilele trecute că va efectua schimbări de management care vor afecta 1.700 de posturi în Marea Britanie în departamentele de resurse umane, de conformitate şi servicii pentru clienţi.

În industria farma, Eli Lilly va renunţa la 250 de angajaţi din Franţa ca parte a eforturilor de „modernizare“ a unei fabrici din Fegersheim. Luna trecută, Sanofi a anunţat, prin Reuters, că vrea să desfiinţeze 670 de locuri de muncă până în 2020 în Franţa. De asemenea, Boehringer va desfiinţa 295 de poziţii din operaţiunile franceze.

Compania franceză Nexans, cel mai mare producător de cabluri şi cablaje din lume, va elimina 900 de poziţii în Europa, în principal în Franţa, Germania, Elveţia, Belgia, Italia şi Norvegia pentru a-şi crea o scructură „mai eficientă“, scrie Les Echos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO