Business Internaţional

Marea criză globală din aprovizionare are în centru China

Marea criză globală din aprovizionare are în centru China

Autor: Catalina Apostoiu

27.05.2021, 20:15 17652

În ciuda boom-ului cererii la nivel mondial odată cu revenirea economiilor de pe urma pandemiei, producătorii chinezi ezită să-şi extindă operaţiunile, o reticenţă care ar putea încetini creşterea economică a Chinei în acest an şi prelungi o penurie de bunuri resimţită la nivel mondial, scrie Bloomberg. Beijingul încearcă să ajute cu o campanie împotriva speculei menită să împingă în jos preţurile materiilor prime. Cu preţurile minereului de fier i-a reuşit.

Combinaţia de preţuri în creştere pentru input-uri, nesiguranţa privind perspectivele la export şi o redresare fragilă a cererii interne de consum a făcut ca investiţiile din sectorul manufacturier chinez din perioada ianuarie-aprilie să fie cu 0,4% sub cele din perioada similară a anului 2019.

Datorită dimensiunii vaste a sectorului chinez, acest lucru reprezintă un risc atât pentru creşterea ţării, cât şi pentru economia mondială care se confruntă cu crize de aprovizionare şi preţuri în creştere.

Investiţiile mai mici ar putea eroda importurile de bunuri de capital şi echipamente din economii dezvoltate ca Japonia şi Germania, trăgând în jos redresarea acestor economii, arată Li-gang Liu, economist în cadrul Citigroup.

Beijingul încearcă să îm­bu­nă­tăţească condiţiile pentru com­pa­niile private pornind o campanie împotriva speculaţiilor pentru res­trân­gerea creş­terii preţurilor mate­riilor prime şi fac­ilitarea accesului la credite ban­care.

În cadrul luptei împo­triva creşterii preţurilor materiilor prime, China a convocat executivi de top în cadrul unei reuniuni în care a ameninţat cu impunerea unor sancţiuni severe pen­tru abuzuri de la speculaţii excesive la răspândirea de ştiri false.

Volatilitatea de pe pieţele mine­reului de fier şi oţelului a con­tinuat după ce China şi-a întărit discursul privind reducerea producţiei şi gradului de poluare într-una din cele mai „murdare“ industrii ale sale.

Ministerul chinez al industriei va căuta să introducă un mecanism de limitare a producţiei de oţel, potrivit presei chineze. Cotaţia minereului de fier a înregistrat joi creşteri şi de până la 7% în Singapore, după o scădere de 6% în şedinţa anterioară. Astfel, pierderi de la cota minimă atinsă luna aceasta s-au redus la 20%.

Preţurile minereului de fier au oscilat în această lună în condiţiile în care cererea în creştere puternică de oţel şi oferta restrânsă de materii prime au împins preţurile la un nivel record cu două săptămâni în urmă. De atunci, acestea au scăzut, intrând într-o piaţă bear în ultimele zile în condiţiile în care China încearcă să tempereze raliul robust al materiilor prime ce iscă temeri legate de inflaţie.

Situaţia din China s-ar putea schimba, procesul de relocare a lanţurilor de aprovizionare din această ţară în contextul războiului comercial cu SUA putând fi întrerupt, potrivit CNBC.

Reluarea creşterii cazurilor de îmbolnăvire în unele părţi ale Asiei ar putea determina o schimbare majoră pentru China, susţine Zhang Zhiwei, economist la Pinpoint Asset Management. Astfel, lanţurile de aprovizionare ar putea fi reorientate din nou către China odată cu creşterea cazurilor din India şi Vietnam.

Totuşi, acesta avertizează că măsura în care China ar putea avea de câştigat de pe urma acestei situaţii va depinde de cât de grav vor fi afectate India şi Vietnamul în continuare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO