Business Internaţional

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord important pentru Brexit: Urmează o perioadă de tranziţie. Ce se va întâmpla cu românii din Marea Britanie

Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns la un...

Autor: Ştefan Stan

19.03.2018, 15:21 15628

Marea Britanie a încercat să secrizeze o promisiune din partea UE pentru tranziţia către un acord de Brexit, scrie Bloomberg. 

Potrivit unor surse citate de BBC, Marea Britanie şi UE deja s-au înţeles pe mare parte din acordul de Brexit, care va rezulta într-o ieşire ”normală” a Regatului Unit din UE. Negociatorii Michael Barnier şi David Davis au spus că s-au înţeles la o perioadă de tranziţie, numind anunţul un pas decisiv. 

Perioada de tranziţie este stabilită de pe 29 martie 2019 până în decembrie 2020 şi este menită să uşureze dezvoltarea ueni relaţii permanente viitoare. Printre problemele principale care rămân, însă, se numără şi graniţa cu Irlanda de Nord. 

Barnier a spus că este de asemenea un acord pentru drepturile a 4,5 milioane de cetăţeni europeni din Marea Britanie şi pentru 1,2 milioane de cetăţeni britanici din UE după Brexit, inclusiv oferirea cetăţenilor europeni care ajung în MArea Britanie în timpul tranziţiei aceleaşi drepturi precum cei care ajung după Brexit. 

Marea Britanie va putea să negocieze şi să semneze acorduri de comerţ în timpul perioadei de tranziţie.

David Davis şi Michel Barnier speră ca principiile privind perioada de tranziţie să fie aprobate de premierul britanic Theresa May în cadrul summitului UE de săptămâna viitoare.

Barnier a declarat că proiectul reprezintă un "pas decisiv", însă a menţionat că acesta nu este "sfârşitul drumului".

"Înţelegerea de astăzi ar trebui să ne ofere încredere că un acord între UE şi Marea Britanie este mai aproape ca oricând", a declarat David Davis.

Marea Britanie şi Blocul comunitar speră că dacă vor ajunge la o înţelegere privind perioada de tranziţie, negocierile se vor putea concentra pe viitorul parteneriat între cele două.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO