Business Internaţional

Marea Britanie pune pe masă încă 6,2 miliarde de dolari pentru companii, pe măsură ce Marea Britanie resimte a treia carantină naţională

 Marea Britanie pune pe masă încă 6,2 miliarde de...

Autor: Alex Ciutacu

05.01.2021, 14:09 98

Marea Britanie pune pe masă un pachet de 4,6 miliarde de lire sterline, adică 6,2 miliarde de dolari, pentru a atenua lovitura economică resimţită de companii pe măsură ce Marea Britanie se cufundă în al treilea lockdown naţional, potrivit Reuters.

Premierul Boris Johnson a anunţat carantina naţională, luni, explicând că noua tulpină a coronavirusului ar fi putut pune la pământ sistemul naţional de sănătate în mai puţin de trei săptămâni.

Majoritatea britanicilor trebuie să lucreze de acasă, iar şcolile s-au închis pentru aproape toţi elevii. Industria ospitalităţii a fost forţată să închidă uşile, la fel ca toate magazinele neesenţiale.

Economia britanică ar putea sfârşi în recesiune, în contextul în care aceasta suferă un declin în T4 2020-T1 2021.

Primele două luni de lockdown din 2020 au adus o scădere record de 25% pentru economia britanică, însă impactul ar putea fi mai mic de data aceasta, întrucât multe companii s-au adaptat deja la munca de acasă, iar şantierele şi fabricile rămân deschise.

Cu toate acestea, economiştii JPMorgan estimează o cădere de 2,5% a PIB-ului britanic pentru primele trei luni din 2021.

Rishi Sunak, ministrul Finanţelor, a anunţat anterior un sprijin de 280 de miliarde de lire sterline, adică 380 miliarde de dolari, pentru companii. Acesta includea şi o masivă schemă de şomaj care va funcţiona până în aprilie.

Măsurile anunţate astăzi înseamnă că firmele din retail, ospitalitate şi turism vor putea cere granturi de până la 9.000 de lire sterline, adică 12.000 de dolari, pentru a trece prin lunile următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO