Business Internaţional

Marea Britanie marchează o revenire spectaculoasă în T2: Activitatea din sectorul serviciilor creşte în cel mai rapid ritm din ultimii 24 de ani. Rezultate încurajatoare în alte două economii majore din Europa

Marea Britanie marchează o revenire spectaculoasă în...

Autor: Eduard Ivanovici

06.06.2021, 12:10 243

Creşterea din sectorului serviciilor şi datele optimiste oferite de piaţa muncii indică „o recuperare uluitoare” pentru economia Marii Britanii din luna mai, pe măsură ce businessurile şi-au redeschis uşile după săptămâni întregi de restricţii, conform Financial Times.

Proporţia oamenilor aflaţi în şomaj tehnic a scăzut la 8% în perioada 16-30 mai, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (ONS). Rezultatul este cu 2,2 puncte procentuale sub rezultatul din perioada precedentă şi se poate compara cu datele obţinute în luna octombrie, fiind cel mai scăzut nivel de când a început schema naţională de şomaj tehnic.

Aproape 60% dintre businessuri spun că cifra de afaceri a rămas neschimbată sau a crescut prin comparaţie cu nivelurile normale din aceeaşi perioadă a anului, reprezentând cel mai bun rezultat din ultimul an.

Procesele de redeschidere au alimentat proporţia afacerilor care efectuează tranzacţii la 87% din total, cel mai mare procent de când au început estimările autorităţilor, adică din iunie 2020. În plus, încă 3% din businessuri intenţionează să-şi reia tranzacţiile în următoarele trei săptămâni.

Datele ONS sunt publicate pe măsură ce indicatorul PMI (purchasing managers index) din sectorul britanic al serviciilor a crescut la 62,9% în mai, peste estimările iniţiale de 61,8%, semnalând cea mai bună creştere din activitatea businessurilor din mai 1997.

Rezultatele marchează o rată „uluitoare” de creştere pentru produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit, caracterizată de redeschiderea economiei după perioadele de lockdown din iarnă, spune Tim Moore, şeful diviziei economice din cadrul furnizorului de informaţii financiare IHS Markit.

Între timp, activitatea din sectorul serviciilor a crescut peste aşteptări în Italia şi Spania, având în vedere că relaxarea restricţiilor a continuat să îmbunătăţească vânzările şi încrederea forţei de muncă.

Indicele IHS Markit pentru serviciile italiene, bazat pe opiniile mediului de afaceri cu privire la activitatea din interiorul sectorului, a crescut de la 53,1 în mai de la 47,3 în luna precedentă, cel mai rapid ritm din mai 2019.

Lewis Cooper, economist al IHS Markit, spune că sectorul italian al serviciilor „s-a bucurat în mai de primele semne de recuperare”, activitatea businessurilor crescând pentru prima dată din luna iulie a anului trecut.

Indicele corespunzător pieţei din Spania s-a majorat cu 4,8 puncte la 59,4 în aceeaşi perioadă, obţinând cel mai puternic ritm de creştere din august 2015.

Ambele rezultate s-au încadrat peste previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters şi au trecut peste pragul de 50, care indică faptul că majoritatea afacerilor raportează o îmbunătăţire a nivelului de activităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO