Business Internaţional

Marea Britanie majorează taxa bancară

Autor: Catalina Apostoiu

08.02.2011, 23:40 14

Ministrul britanic de finanţe George Osborne a anunţat căguvernul său va majora taxa aplicată băncilor, ceea ce va creşteveniturile generate de această măsură cu 800 mil. lire sterline(950 mil. euro) până la 2,5 mld. lire sterline (3 mld. euro) înacest an, potrivit The Wall Street Journal.

"Cele 800 de milioane de lire reprezintă o sumă considerabilăcare va ajuta Marea Britanie să rezolve problema deficituluibugetar", a declarat Osborne.

Guvernul vrea să obţină 2,5 mld. lire sterline de pe urma taxeiîn acest an şi anul viitor, suma urmând să urce la 2,6 mld. liresterline în 2013 şi 2014, potrivit Trezoreriei britanice.

Conform oficialilor Trezoreriei, guvernul avusese în vedere otaxă redusă de 0,05% din active pentru acest an ca urmare amenţinerii nesiguranţei de pe pieţe, dar nu a mai consideratnecesar acest lucru. Drept urmare, începând cu luna martie, ratataxei se va situa la 0,1% timp de două luni, pentru a compensa ratamai scăzută de 0,05% percepută în ianuarie şi februarie, după carese va menţine la 0,075% până la finalul anului.

"Am două priorităţi: în primul rând ca băncile să plătească ovaloare corectă a taxei, asigurându-mă că acestea contribuie laredresarea economică, şi în al doilea rând ca băncile să reiacreditarea. Aceasta este o prioritate absolută pentru că în acestfel va fi repornită economia", a declarat George Osborne.

O astfel de modificare ar fi în mod normal anunţată odată cubugetul, însă Osborne a declarat că poate majora taxa pentru cărezultatele băncilor au depăşit aşteptările, conform The Guardian.

Guvernul vrea de la bănci "o creditare sporită, taxe mai mari, ocontribuţie sporită în cadrul societăţii şi bonusuri mai mici decâtcele plătite anul trecut". Deşi s-a angajat să rezolve problema"bonusurilor inacceptabile din sectorul serviciilor financiare",guvernul nu a luat nicio măsură încă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO