Business Internaţional

Marea Britanie îşi va plăti datoriile din Primul Război Mondial, dovedind că „spre deosebire de soldaţi, investitorii nu se supun niciunui risc”

Marea Britanie îşi va plăti datoriile din Primul...

Autor: Daniela Stoican

04.12.2014, 10:00 446

Guvernul Marii Britanii va profita de dobânzile foarte mici de pe piaţă pentru a plăti întreaga datorie din Primul Război Mondial de 1,9 miliarde de lire sterline începând din martie anul viitor, la aproape 100 de ani de la emiterea bondurilor, scrie The Guardian.

Ministrul de finanţe George Osborne spune că acesta este un semn de credibilitate fiscală şi că este o afacere bună pentru plătitorii de taxe. „Este o ocazie de mândrie pentru Marea Britanie. Putem în sfârşit să plătim datoriile pe care ni le-am asumat pentru a lupta în primul Război Mondial”. Atunci oamenilor li s-au cerut bani cu sloganul: „Dacă nu puteţi lupta, vă puteţi ajuta ţara investind cât puteţi în bondurile emise de Ministerul de Finanţe cu dobândă de 5%. „Spre deosebire de soldaţi, investitorii nu se supun niciunui risc.”

Anunţul făcut de ministrul britanic de finanţe vine după ce în octombrie a declarat că va plăti în februarie 218 milioane de lire sterline dintr-un împrumut consolidat cu o dobândă de 4% lansat de Winston Churchill în calitate de ministru de finanţe în 1927, ca parte a efortului de a rambursa obligaţiuni istorice, unele datând din timpul războaielor napoleoniene, al Războiului Crimeii sau al foametei din Irlanda.

Trezoreria Marii Britanii vrea să profite de dobânzile mici de pe piaţă din prezent şi să refinanţeze datoria de război prin emiterea de obligaţiuni noi. Acest lucru ar economisi aproximativ 15 milioane de lire sterline din dobânzi, estimează Toby Nangle, reprezentantul firmei de administrare de active Threadneedle Asset Management.

Trezoreria va rambursa obligaţiunile cu dobândă de 3,5% pe 9 martie 2015. Obligaţiunile au fost emise în 1932 de ministrul finanţelor Neville Chamberlain pentru a reduce costurile cu serviciul datoriei. Acele obligaţiuni le-au înlocuit pe cele emise în 1917 pentru a plăti costurile cu Primul Război Mondial.

Obligaţiunile cu dobândă de 4% vor fi primele obligaţiuni perpetue (fără dată de maturitate) pe care guvernul britanic le va plăti în ultimii 67 de ani.

Fidelity şi Threadneedle sunt companiile de administrare de fonduri care au cel mai mult de recuperat în contul bondurilor cu dobândă de 3,5%. Administratorii de fonduri au peste 120.000 de clienţi. Dintre aceştia, aproape 97.000 de investitori au de recuperat mai puţin de 1.000 de lire. Compania de administrare a activelor Threadneedle a făcut lobby pentru ca guvernul să plătească această datorie.

„A fost o sabie cu două tăişuri pentru guvern. Dacă randamentele scad şi mai mult, înseamnă că guvernul ar fi putut să refinanţeze datoria la un cost mult mai mic. Dar cum randamentele sunt la minime istorice, este important pentru guvern să profite acum”, spune Ian Spreadbury, fund manager la Fidelity. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO