Business Internaţional

Marea Britanie începe să aibă probleme: Creşterea economică se reduce, dobânzile s-ar putea să crească, iar lira sterlină s-a prăbuşit la minimul ultimelor 11 luni

Marea Britanie începe să aibă probleme: Creşterea...

Autor: Ştefan Stan

03.08.2017, 16:29 1071

Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, spune că Brexitul va continua să afecteze creşterea şi investiţiile din Marea Britanie, iar aşteptările Băncii la un ”divorţ” uşor de Uniunea Europeană ar putea fi puse la încercare, scrie Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Angliei a redus astăzi prognoza de creştere economică şi a salariilor şi a păstrat nivelul ratei dobânzii la un minim record. Predicţiile continuă să se bazeze pe un aşa numit ”soft Brexit”, dar numai în condiţiile în care rata dobânzii va creşte semnificativ până în T3 2018.

Cele mai recente estimări ale băncii vorbesc despre ”incertitudini legate de starea Marii Britanii şi a relaţiilor cu UE”, care ”cântăresc asupra deciziilor luate de business-uri şi gospodării, şi trag în jos atât cererea, cât şi oferta”, potrivit declaraţiilor lui Carney de joi.

După ce vor începe negocierile pentru Brexit, ”presupunerea unei tranziţii liniştite către o nouă relaţie economică cu Uniunea Europeană va fi testată”, a spus el.

Banca Centrală acum estimează o creştere de 1,7% anul acesta şi de 1,6% în 2018, revizuită în scădere de la estimarea anterioară de 1,9%, respectiv 1,7%.  

Imediat după anunţ, lira a scăzut la minimul ultimelor 11 luni în raport cu doalrul. Lira sterlină a scăzut cu 0,72%, la 1.3129 dolari/liră. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO