Business Internaţional

Marea Britanie avertizează că va răspunde "corespunzător" în cazul fostului agent de spionaj rus

Marea Britanie avertizează că va răspunde...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

06.03.2018, 16:55 593

"Sunt multe speculaţii în legătură cu incidentul din Salisbury, unde un bărbat de 66 de ani, Serghei Skripal, şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi. Este greşit să ne pronunţăm înainte de investigaţie, dar vreau să asigur Camera Comunelor că, dacă vor exista dovezi privind responsabilitatea unui stat, guvernul va răspunde corespunzător şi hotărât. Mai mulţi membri (ai Parlamentului) şi-au amintit de ecourile morţii lui Alexander Litvinenko din 2006. Le transmis guvernelor din întreaga lume că nicio tentativă de a lua viaţa unor persoane nevinovate pe teritoriu britanic nu va scăpa nesancţionată sau nepedepsită", a spus Boris Johnson într-un discurs în Parlamentul britanic.

Johnson a catalogat Rusia drept "o forţă malignă şi perturbatoare", iar Marea Britanie este una dintre forţele din lume care încearcă să contracareze activităţile externe ale Moscovei.

De cealaltă parte, Rusia neagă orice implicare în acest eveniment. Ambasada Rusiei la Londra a solicitat Ministerului britanic de Externe să ofere explicaţii cu privire la otrăvirea lui Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU).

"Autorităţile britanice şi agenţiile de aplicare a legii trebuie să intervină imediat şi să informeze ambasada şi societatea britanică despre starea reală a situaţiei, pentru a pune capăt demonizării Rusiei. În acest sens, ambasada a solicitat explicaţii relevante din partea Ministerului de Externe al Marii Britanii. Modul în care situaţia este descrisă de mass-media britanice provoacă o îngrijorare serioasă. Presa britanică a lansat rapid o nouă fază a campaniei împotriva Rusiei. Din informaţiile prezentate în presă, s-ar putea crea impresia că este vorba despre o acţiune planificată din partea serviciilor de securitate din Rusia, care nu corespunde în niciun caz realităţii", se arată într-un comunicat al ambasadei ruse.

Poliţia britanică nu a reuşit să stabilească natura substanţei toxice descoperite în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO