Business Internaţional

Marea Britanie are o influenţă economică modestă în România, dar enormă în privinţa a 150.000 de români

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk (stg.) şi premierul britanis David Cameron, actorii principali în piesa Brexitului

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk (stg.) şi premierul britanis David Cameron, actorii principali în piesa Brexitului

Autor: Bogdan Cojocaru

19.02.2016, 00:07 1064
Marea Britanie are o amprentă economică modestă în Uniunea Europeană, redusă în România, însă enormă în ceea ce priveşte cel puţin 150.000 de români. Cu Marea Britanie afară din UE, ieşită de sub supravegherea Comisiei Europene, Londra va putea decide ce vrea în privinţa lor.

Haos pe drumuri şi pe calea ferată, o ţară blocată de nămeţi şi gheaţă a lăsat ieri în urmă premierul britanic David Cameron când s-a dus la Bruxelles pentru a aduce în faţa liderilor UE propunerea sa pentru ca Marea Britanie să rămână în UE.

Dacă nu se întoarce victorios acasă, naţionalismul şi populismul britanic i-ar putea scurta cariera politică, deja incertă de vreme ce a fost forţat să promită că va organiza un referendum despre ieşirea/rămânerea ţării în Uniune. Cameron este un politician proeuropean, iar în Marea Britanie, ca oriunde în altă parte în UE, populismul este în floare.

Cum UE pare hotărâtă să nu-şi modifice tratatele, iar statele din grupul Vişegrad par decise să nu accepte limitările propuse de Cameron în privinţa migranţilor, soarta premierului şi a Marii Britanii va depinde în cele din urmă de alegătorii britanici.

Dacă britanicii decid să-şi scoată ţara din UE, Uniunea pierde unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul comunitar, un membru recalcitrant şi îşi vede trecut de partea cealaltă a graniţei un partener comercial cu care are de mai bine de un deceniu excedent.

Exporturile UE către Marea Britanie ar reprezenta circa 3% din PIB-ul comunitar, o pondere deloc de neglijat, dar nu deosebit de importantă, potrivit Institutului Naţional de Cercetare Economică şi Socială din Marea Britanie.

În cazul Brexitului, cum concurenţa internaţională a devenit desosebit de feroce, UE şi Marea Britanie vor avea un stimulent puternic să negocieze un acorduri comerciale, iar Marea Britanie nu deţine toate cărţile de joc.  Marea Britanie s-a plasat pe locul patru în UE în 2014 în ceea ce priveşte contribuţia la bugetul UE, cu o pondere de 12,6% (Germania pe primul loc, Franţa pe doi şi Italia pe trei), şi pe locul trei în 2015. Contribuţia netă estimată pentru anul trecut este de 8,5 miliarde de lire sterline, potrivit cifrelor Trezoreriei. Fiecare ţară primeşte bani înapoi de la buget pentru finanţarea dezvoltării şi a altor proiecte. Marea Britanie primeşte înapoi bani şi sub formă de rabat deoarece o mare parte din buget este cheltuită pe subvenţii pentru agricultură, iar Marea Britanie nu câştigă în acest sens aşa de mult ca alte state precum Franţa, notează BBC. Dacă sunt luate în calcul toate rambursările din 2015, Marea Britanie rămâne cu o contribuţie de 12,6% la bugetul UE. Spre comparaţie, contribuţia Germaniei este de 21,3%, iar cea a Franţei de 15,7%.

În ceea ce priveşte România, Regatul Unit ocupă locul cinci în topul ţărilor ca destinaţie pentru exporturi, cu o pondere de puţin peste 4% din total (primele nouă luni ale anului trecut). Ca sursă de importuri pentru România, Regatul Unit stă pe poziţia a 14-a, cu o pondere 2,4% din total, potrivit datelor INSSE. În primele nouă luni ale anului România a exportat în Marea Britanie de 1,17 miliarde de euro şi a importat de 1,12 mi­lioane euro. Prin urmare, România are excedent comercial cu această ţară, una din puţinele situaţii de acest fel.

Ambasada României în Regatul Unit un clasament al acţionarilor britanici din România după valoarea capitalului social: Petrofac, cu activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale, Setfirst, din domeniul comerţului cu produselor farmaceutice, Plexus, care se ocupă cu fabricarea subansamblurilor electronice, Weston investment, care are ca domeniu de activitate fabricarea produselor din tutun, CTS Tabacco, cu activităţi de fabricare a produselor din tutun, Glaxosmithkline Consumer Healthcare, cu domeniul de activitate în comerţul produselor farmaceutice, Sumitomo Electronic Wiring Systems, care fabrică articole din fire metalice, lanţuri şi arcuri, GKN industries, producător de metale feroase sub forme primare şi de feroaliaje, Spearhead international, care se ocupă cu cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, Wellcome Limited, cu domeniu de activitate  comerţul produselor farmaceutice, şi Kingfisher, distribuitor de produse de amenajare a locuinţei.

La capitolul sold al investiţiilor directe străine, Marea Britanie ocupă un loc modest, 10, după Grecia, cu suma de 1,5 miliarde de euro la sfârşitul anului 2014, după datele BNR. Soldurile pentru ocupantele primelor locruri, Olanda şi Austria, sunt de 14,2 miliarde de euro respectiv 9,7 miliarde de euro.

Poziţia Marii Britanii în economia României este certă: comerţul nu poate fi neglijat, iar investiţiile ei aici sunt mici. Însă incert va fi statutul celor peste 150.000 de români înregistraţi la Asigurările Naţionale britanice (152.000 în 2014/15, faţă de 47.000 în 2013!).

PiMCO, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii în obligaţiuni din lume, vede o probabilitate de 40% ca Marea Britanie să iasă din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO