Business Internaţional

Marea Britanie a suferit cea mai gravă lovitură din rândul principalelor economii ale planetei, spune OCDE

Marea Britanie a suferit cea mai gravă lovitură din...

Autor: Eduard Ivanovici

29.08.2020, 22:05 1187

În perioada aprilie-iunie, Marea Britanie a suferit cea mai gravă lovitură din rândul marilor economii ale planetei, a declarat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, potrivit BBC.

Contracţia suferită de economia britanică ajunge la 20,4%, cu mult peste media celor 37 de membre OCDE de 9,8%. Spania, care numără peste 400.000 de cazuri de COVID-19, a înregistrat o scădere similară – 18,5%.

Declinul raportat de OCDE este cel mai mare din istoria organizaţiei fondate în 1961, depăşind cu mult rezultatul din primele trei luni ale anului 2009, la apogeul crizei financiare. Atunci, OCDE anunţa o scădere generală de 2,3%.

Între timp, Grupul G7 – din care fac parte cele mai dezvoltate state din lume – a suferit o contracţie de 10,9%, iar economia zonei euro a scăzut cu 12,1%.

Când Marea Britanie a publicat rezultatele pentru al doilea trimestru, ministrul de finanţe Rishi Sunak spunea că guvernul „se confruntă cu o situaţie fără precedent”, trecând printr-o „perioadă dificilă şi incertă”.

Străzile goale din perioada primăverii şi-au pus puternic amprenta asupra peisajului economic european. OCDE spune că naţiunile bogate, care susţin masiv comerţul global, au înregistrat un declin de patru ori mai mare între aprilie şi iunie faţă de cea mai neagră perioadă a ultimei crize financiare, din 2008-2009.

Săptămâna trecută, datoria guvernul britanic ajungea la 2 trilioane de lire pentru prima dată în istorie. Suma este echivalentul a peste 100% din produsul intern brut (PIB), ceea ce nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor 1960.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO