Business Internaţional

Mare de roşu pe bursele europene, după ce Iran a atacat forţele americane din Irak. Scăderile au ajuns şi la Bucureşti, indicele BET fiind pe minus

Mare de roşu pe bursele europene, după ce Iran a atacat...

Autor: Departamentul Economic

08.01.2020, 11:19 503

Acţiunile europene au scăzut miercuri, după ce rachete iraniene au fost lansate asupra forţelor americane din Irak, investitorii fugind de activele de risc, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a conflictului în Orientul Mijlociu.

Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,5% cu 0807 GMT, în special în urma căderii acţiunilor companiilor germane.

Companiile cele mai afectate sunt ccele din indistria chimică, în timp ce acţiunile companiilor de petrol şi gaz s-au majorat, în perspectiva creşterii preţurilor petrolului cauzate de eventuale întreruperi ale livrărilor din Orientul Mijlociu.

Furnizorii europeni ai Boeing, Senior Plc şi Safran au căzut după ce un Boeing 737 aparţinând Ukraine International Airlines s-a prăbuşit după decolare în Iran.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 1,4% la 69,21 dolari barilul.

Activele de refugiu, cum sunt aurul şi yenul japonez au înregistrat creşteri. În schimb acţiunile asiatice au căzut - indicele Nikkei 225 cu 1,3% iar Hang Seng din Hong Kong cu 0,8%.

La Bucureşti, bursa era la ora 11.00 în scădere uşoară, indicele BET al celor mai lichide acţiuni înregistrând un minus de 0,25%, la 9.861 puncte. Din cele mai lichide 16 acţiuni, doar trei înregistrau creşteri - BVB, MedLIfe şi OMV Petrom.

UPDATE: La ora 11:30, Indicele BET a înregistrat de asemenea scăderi, în linie cu marile pieţe de capital europene. BET a scăzut cu 0,23%, în timp ce BET-FI a înregistrat un declin de 0,61%, şi BET-NG de 0,27%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO