Business Internaţional

MApN: Forţele Aeriene Române sunt pregătite cu aeronave pentru a interveni în incendiul Grecia

Ministrul Apărării, Mihai Fifor

Ministrul Apărării, Mihai Fifor

Autor: Mihaela Gidei, Mediafax

24.07.2018, 18:43 132

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a discutat cu omologul elen privind incendiile din Grecia, pentru a-l asigura pe cel din urmă de sprijin, dacă acesta va fi solicitat. MApN precizează că Forţele Aeriene Române pregătesc mai multe aeronave configurate pentru incendii, care pot decola în orice moment.

„Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut astăzi, 24 iulie, o serie de convorbiri telefonice cu ministrul elen al apărării, Panos Kammenos, pe marginea situaţiei de urgenţă din zona Attica, în urma incendiilor devastatoare manifestate în ultimele zile, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti. Ministrul român l-a asigurat pe omologul elen de întreaga disponibilitate a Armatei României de a interveni cu forţe şi mijloace în sprijinul forţelor care acţionează la faţa locului, în cazul în care autorităţile de la Atena vor solicita sprijinul prin Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Pentru a sprijini autorităţile din Grecia, Forţele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin, mai arată sursa citată.

„Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul UE, permiţând acordarea asistenţei coordonate, eficace şi rapide în sprijinul populaţiilor afectate.
Creat în 2001, acest mecanism a fost recent reformat în 2013 pentru a pune accentul pe prevenirea dezastrelor şi pregătirea pentru acestea. Mecanismul de protecţie civilă al Uniunii include o capacitate europeană de răspuns
în situaţii de urgenţă. Aceasta este o punere în comun voluntară a resurselor alocate în prealabil de statele membre în vederea desfăşurării imediate în interiorul sau în afara UE. Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă este nucleul operaţional al mecanismului de protecţie civilă: este activ non-stop şi coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre”, au mai spus reprezentanţii Ministerului Apărării.

Cel puţin 74 de persoane au murit şi 187 au fost rănite, în urma incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Attica, din apropiere de Atena, au declarat reprezentanţii Brigadei de Pompieri din Grecia, relatează Reuters şi BBC.

Printre cele 187 de persoane rănite se află şi 23 de copii. Încă nu se cunoaşte numărul exact de persoane dispărute.

Bilanţul victimelor este cel mai mare din ultimii 11 ani. În anul 2007, aproximativ 70 de persoane au murit din cauza incendiilor de vegetaţie din regiunea Peloponez.

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în districtele de est şi vest ale regiunii Attica.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat trei zile de doliu naţional în memoria persoanelor decedate în urma incendiilor. "Grecia trece printr-unul din cele mai grele momente", a mai afirmat Tsipras, care a mulţumit liderilor străini care au transmis condolenaţe şi au oferit ajutor ţării.

Peste 600 de pompieri sunt implicaţi în acţiunile de stingere a incendiilor de vegetaţie care au cuprins zone întinse la vest şi est de Atena. Italia, Turcia şi Rusia s-au oferit şi ele să ajute Grecia, inclusiv prin trimiterea de avioane pentru stingerea incendiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO