Business Internaţional

Majoritatea celor 38 de victime ale atacului din Tunisia erau cetăţeni britanici

Majoritatea celor 38 de victime ale atacului din Tunisia...

Autor: Ioana Bojan

27.06.2015, 11:24 388

Ministerul de Externe de la Londra a confirmat până în prezent moartea a cinci cetăţeni britanici, dar a avertizat că bilanţul ar putea creşte. Premierul britanic David Cameron va conduce sâmbătă o reuniune de urgenţă Cobra pentru a evalua răspunsul Marii Britanii la acest atac. Ministerul de Externe a afirmat că ambasada britanică din Tunis trimite o echipă de criză în staţiune.

Atacul armat comis vineri pe o plajă din Sousse s-a soldat cu 38 de morţi, între care cetăţeni tunisieni, britanici, germani, belgieni, francezi şi cel puţin un irlandez. Alte 36 de persoane au fost rănite. "Majoritatea" persoanelor ucise în atac erau cetăţeni britanici, a afirmat Essid într-o conferinţă de presă.

Agenţiile de turism Thomson şi First Choice, care aveau turişti la cele două hoteluri - Riu Imperial Marhaba şi Bellevue - vizate de atac, au precizat că printre victime se află şi clienţi de-ai lor. Prin urmare, cele două companii au trimis zece avioane în Tunisia pentru a repatria 2.500 de turişti şi au anulat sejururile pentru Tunisia de săptămâna viitoare.

Numeroşi britanici s-au întors deja în ţară, iar alţii au făcut apeluri disperate la informaţii despre rudele lor care nu i-au contactat după atac.

O supravieţuitoare a povestit la BBC că logodnicul său, Matthew James, un turist din Ţara Galilor, a fost împuşcat de trei ori pentru că şi-a folosit trupul ca scut, pentru a o proteja. "A încasat un glonţ pentru mine. Îi datorez viaţa pentru că s-a aruncat în faţa mea când a început atacul", a declarat Saera Wilson.

Potrivit oficialilor din domeniul securităţii, atacatorul se prefăcea că este turist şi avea o armă ascunsă sub umbrelă. El a deschis focul pe plajă, apoi a intrat în hotelul Riu Imperial Marhaba, continuând să tragă cu arma.

El a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia, potrivit unor oficiali, care au adăugat că atacatorul era un student care nu era în vizorul autorităţilor. Presa locală a relatat că un al doilea presupus atacator a fost arestat, dar informaţia nu a fost confirmată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO