Business Internaţional

Maica Tereza a fost declarată sfântă de către Papa Francisc. Sfânta va fi celebrată pe 5 septembrie

Maica Tereza a fost declarată sfântă de către Papa...

Autor: Katy Marinescu

04.09.2016, 15:47 82

Luni, 5 septembrie 2016, va avea loc prima celebrare a Sfintei Tereza de Calcutta, cu o Liturghie prezidată de arhiepiscopul italian Pietro Parolin (secretar de stat al Sfântului Scaun) ce va avea loc în Piaţa Sfântul Petru din Roma, conform site-ului press.vatican.va.

Sute de mii de oameni au urmărit ceremonia de canonizare ce a avut loc duminică în piaţa Sfântul Petru, unde Papa Francisc a declarat că Maica Tereza a fost un "neobosit lucrător pentru milă".

Canonizarea a avut loc sub un potret uriaş al maicii care a fondat în anul 1950 ordinul Misionarii Carităţii în Kolkata (Calcutta). Acest ordin conduce 758 de cămine, spitale şi adăposturi în 139 de ţări (conform theguardian.com).

Măicuţe, preoţi, pelerini şi turişti s-au înghesuit în piaţa din faţa bazilicii Sfântul Petru pentru ceremonia de două ore.

O imagine cu miile de pelerini adunaţi la ceremonie poate fi accesată la acest link - http://images.indianexpress.com/2016/09/2016-09-04t085831z_216566445_s1aetzihudaa_rtrmadp_3_pope-motherteresa.jpg?w=608.

Un număr de aproximativ 1.500 de oameni fără adăpost din Italia au primit locuri de onoare la ceremonia urmată de un prânz (pizza) servit de 250 de călugăriţe şi preoţi ai ordinului Surorilor de Caritate, la solicitarea Papei.

Papa a citit formula de canonizare în limba latină care s-a încheiat cu binecuvântarea referitoare la Sfânta Treime: "În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh".

În predica sa, Francisc a descris-o Maica Tereza ca o "figură emblematică a feminităţii" şi un "lucrător neobosit pentru mila". El a spus mulţimii: "Fie ca ea să fie modelul de sfinţenie".

Într-un comentariu spontan, el a adăugat că mulţi oameni vor avea dificultăţi în a se referi la ea ca la "Sfânta Tereza" – "Cred că vom continua să o numim Maica Tereza".

Poze rare cu Maica Tereza pot fi accesate în arhiva publicaţiei Indian Express: http://bit.ly/2bLjimD.

Maica Tereza, născută la Skopje, în Macedonia, cu numele de Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, o călugăriţă catolică de origine albanezo-aromână, s-a mutat în India în 1929.

După o viaţă întreagă consacrată alinării suferinţelor nevoiaşilor, bolnavilor şi muribunzilor din cartierele sărace din Calcutta, Maica Tereza a primit premiul Nobel pentru pace, în anul 1979.

Maica Tereza a murit în 5 septembrie 1997, la vârsta de 87 de ani. Este înmormântată în sediul congregaţiei pe care a înfiinţat-o în 1950, Misionarii Carităţii, în Calcutta, iar mormântul ei a devenit un loc de pelerinaj pentru milioane de credincioşi. Ordinul Misionarii Carităţii s-a extins mai întâi în toată India şi, apoi, în alte ţări.

În octombrie 2003, la şase ani de la moarte sa, Maica Tereza a fost beatificată de fostul papă Ioan Paul al II-lea (beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, reprezintă ultima etapă înainte de sanctificare).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO