Business Internaţional

Mai multe fonduri de hedging sunt investigate pentru rolul in caderea monedei europene

03.03.2010, 23:08 64

Departamentul de Justitie din Statele Unite a lansat oinvestigatie pentru a descoperi daca fondurile de hedging auactionat in directia deprecierii euro, potrivit unor surseapropiate, scrie The Wall Street Journal.

Departamentul a cerut printr-o scrisoare adresata fondurilor dehedging, printre care SAC Capital Advisors, Greenlight Capital,Soros Fund Management si Paulson, sa pastreze datele sie-mail-urile referitoare la tranzactiile ce au legatura cu monedaeuro, potrivit unor persoane care au vazut scrisoarea.

Executivii acestor grupuri au participat la o cina gazduita decompania de cercetare si brokeraj Monness, Crespi, Hardt & Co.din New York, potrivit unei surse care a preferat sa ramana subprotectia anonimatului. Una dintre cele 23 de teme discutate laintalnire a fost realizarea unui pariu pe caderea euro in raport cudolarul, potrivit datelor obtinute de Bloomberg privind subiectelece s-au aflat pe agenda. Moneda euro a pierdut 11% din valoarea saincepand cu 25 noiembrie, pana la un curs de putin peste 1,36dolari.

Actiunile realizate de fondurile de hedging in directiadeprecierii euro sunt similare celor din punctul culminant alcrizei financiare, precum pariurile impotriva Lehman Brothers si aaltor firme cu probleme.

Unii critici spun ca fondurile de hedging, bancile si altecompanii din Statele Unite si Europa au exacerbat dificultatilefinanciare cu care se confrunta unele tari de pe continent, ajutandguvernele sa mascheze datoriile prin intermediul instrumentelor detip swap si a altor derivative - iar acum beneficiaza de pe urmasituatiei actionand in directia deprecierii titlurilor ce aulegatura cu aceste tari.

"Este evident ca in conditiile actuale, si este posibil casituatia sa se prelungeasca, ca orice entitate care profita deproblemele alteia, in acest caz fondurile de hedging versus Greciasi zona euro, risca sa fie victima oprobiului public sau, mai rau,a razbunarii guvernelor", este de parere Kirby Daley, strateg ladivizia de brokeraj a Newedge Group in Hong Kong.

Statele Unite si Europa au decis sa analizeze mai in amanuntrolul fondurilor in cazul crizei din Grecia. Comisia Europeana aspus ca va investiga tranzactiile cu contracte de tipcredit-default-swap suverane din momentul in care a debutat crizadin Grecia.

Joaca murdar

Fondurile de hedging au jucat un rol important si in prabusireabancii de investitii Lehman Brothers. Cand in august 2007 douadintre fondurile de hedging ale Bear Stearns au intrat in falimentactiunile Lehman s-au depreciat puternic. Desi dadusera semne derevenire in ultimul trimestru din 2007, in martie anul urmator,cand Bear Stearns - un colos in domeniu - s-a aflat la un pas decolaps, actiunile Lehman s-au depreciat cu 48% pe fondul temerilorca ea ar putea fi noul faliment de pe Wall Street. Fondurile dehedging au inceput sa puna la indoiala capacitatea Lehman de aramane pe pozitii in principal din cauza portofoliului ipotecar.Acesta a fost momentul cand o serie de manageri de fonduri dehedging au decis sa parieze pe caderea grupului. Nu a durat multpana cand cele mai sumbre previziuni s-au adeverit si cele maiindraznete idei au adus sume frumoase in conturile fondurilor dehedging.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO