Business Internaţional

MAI face anunţul: Toate restricţiile legate de tranzitarea Ungariei de către cetăţenii români, eliminate

MAI face anunţul: Toate restricţiile legate de...

Autor: Otilia Serescu

17.06.2020, 10:46 860

Toate restricţiile legate de tranzitarea Ungariei de către cetăţenii români au fost eliminate începând de miercuri, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„În urma refuzului autorităţilor de la Budapesta de a permite tranzitarea Ungariei cetăţenilor români care nu au contracte de muncă în alte ţări europene, oficialii Ministerului Afacerilor Interne din România au iniţiat discuţii cu partenerul maghiar. Discuţiile demarate la începutul acestei săptămâni au avut drept scop eliminarea restricţiilor care au dus la aglomerarea punctelor de trecere a frontierei, pe sensul de ieşire din ţară, aglomerare produsă în special din cauza documentelor justificative pentru tranzitarea Ungariei solicitate unilateral cetăţenilor români”, anunţă MAI, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Oficialii maghiari au transmis, drept răspuns, că din noaptea de marţi spre miercuri, începând cu ora 00.00, ora Budapestei, respectiv ora 01.00, ora României, vor fi eliminate restricţiile de tranzitare a teritoriului naţional al Ungariei pentru toţi cetăţenii români.

„Discuţiile purtate de reprezentanţii MAI cu partea maghiară se înscriu în acţiunile Ministerului Afacerilor Interne din toată această perioadă pentru a asigura cetăţenilor români posibilitatea de a ieşi şi de a reveni în ţară în condiţii cât mai bune. Ministerul Afacerilor Interne îşi exprimă, în continuare, hotărârea de a depune toate eforturile necesare pentru a asigura respectarea dreptului cetăţenilor români la liberă circulaţie, asa cum şi noi respectăm acest drept cetăţenilor unguri”, conchide MAI.

Premierul Ludovic Orban a spus marţi că autorităţile ungare îngrădesc din nou libertatea de circulaţie a românilor şi i-a cerut ministrului Vela să ia legătura cu omologii săi ungari şi apoi să sesizeze Comisia Europeană. Premierul afirma că a primit „relatări persoanale” potrivit cărora românilor nu li se permite tranzitul prin Ungaria, deoarece autorităţile au instituit „iar reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria”.

„E a nu ştiu câta oară când românilor li se pun piedici izvorâte din acte administrative care parcă sunt cu dedicaţie”, susţinea Orban.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO