Business Internaţional

Mai cresc dobânzile? Marile bănci centrale ale lumii sunt măcinate în continuare de disensiuni

Minutele reuniunii din septembrie confirmă părerea generală că BCE nu va mai majora probabil dobânzile.

Minutele reuniunii din septembrie confirmă părerea generală că BCE nu va mai majora probabil dobânzile.

Autor: Catalina Apostoiu

21.10.2023, 13:10 1144

♦ Unii strategi ai Băncii Centrale Europene au criticat decizia acesteia de majorare a dobânzilor luna trecută, avertizând că banca riscă să repete o greşeală din 2011 când aceasta a majorat costurile doar pentru a le reduce luni mai târziu

Unii strategi ai Băncii Centrale Europene au criticat decizia acesteia de majorare a dobânzilor luna trecută, avertizând că banca riscă să repete o greşeală din 2011 când aceasta a majorat costurile doar pentru a le reduce luni mai târziu odată cu declanşarea crizei datoriilor suverane, scrie Financial Times.

Obiecţiile acestora nu au fost însă suficiente pentru a împiedica o „majoritate solidă“ să convină creşterea dobânzilor pentru a 10-a oară consecutiv, relevă minutele şedinţei din luna septembrie a BCE.

Însă decizia de majorare a dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual la un nivel record de 4% a fost una „foarte strânsă“. Majoritatea membrilor consiliului BCE au concluzionat că „riscurile de a înăspri prea mult politica şi cele de a o înăspri prea puţin au devenit mai echilibrate“.

Minutele reuniunii confirmă părerea generală că BCE nu va mai majora probabil dobânzile, asta în cazul în care un nou şoc inflaţionist nu va amâna aşteptata încetinire a creşterii preţurilor la ţinta de 2% a băncii în următorii doi ani.

Chiar şi unii dintre membrii consiliului BCE care au susţinut până acum fervent necesitatea creşterii în continuare a costurilor de finanţare consideră că acestea sunt acum suficient de mari.

La reuniunea de luna trecută, o majoritate a membrilor consiliului au argumentat că încă o majorare de dobânzi ar „semnala o determinare puternică“ de a stăvili creşterea preţurilor, mai ales că inflaţia se menţinuse la peste 5%.

O preocupare majoră a BCE este legată de riscul ca creşterea ridicată a salariilor să menţină un ritm alert al scumpirilor. În pofida unor prime semne că creşterea salarială a ajuns la vârf, unii membri ai consiliului băncii au declarat luna trecută că vor „dovezi în plus“ că aceasta încetineşte. Alţii au remarcat faptul că „şocurile de la nivelul aprovizionării ar putea împinge inflaţia peste ţintă timp mai îndelungat, ceea ce ar putea alimenta aşteptările privind inflaţia“.

Robert Holzmann, guvernatorul băncii centrale austriece, a declarat recent că BCE ar mai putea implementa încă una sau două majorări de dobânzi dacă vor apărea „şocuri adiţionale“ pentru economie, potrivit CNBC.

Pe de altă parte, scrie Bloomberg, Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul băncii centrale franceze, a susţinut că BCE a adus dobânzile la nivelul adecvat şi ar trebui acum mai degrabă să aibă răbdare decât să acţioneze în continuare pentru a combate inflaţia.

La rândul lor, oficialii băncii centrale americane (Fed) au avut păreri împărţite cu privire la necesitatea de a mai majora dobânzile în acest an când au decis luna trecută să-şi menţină dobânda de referinţă neschimbată, relevă minutele şedinţei din septembrie, notează The Wall Street Journal.

O majoritate a participanţilor au argumentat că o nouă majorare a dobânzilor la o şedinţă viitoare ar fi o măsură adecvată, în timp ce unii au susţinut că nu ar mai fi necesare noi majorări.

Proiecţiile economice lansate luna trecută au arătat că majoritatea oficialilor luaseră în calcul încă o majorare de dobânzi pentru acest an. Însă proiecţiile respective au fost făcute înainte de creşterea puternică a randamentelor pe termen lung, care cresc dobânzile la credite ipotecare, auto şi pentru companii.

„Condiţiile de pe pieţele financiare se înăspresc şi ne îndeplinesc o parte din sarcină. Suntem în poziţie de a aştepta şi a vedea ce se întâmplă“, declara recent Christopher Waller, guvernatorul Fed.

Şi alţi oficiali de top ai băncii centrale americane au indicat în ultimele zile că dacă randamentele titlurilor de trezorerie vor înregistra un avans susţinut, acesta ar putea substitui majorările suplimentare de dobânzi ale Fed.

Comentariile sugerează că oficialii Fed ar putea menţine dobânzile neschimbate la şedinţa din 31 octombrie-1 noiembrie.

Aceştia ar putea aştepta să vadă cum evoluează datele economice şi financiare luna viitoare înainte de a decide dacă să majoreze dobânzile în decembrie.

Minutele reuniunii din septembrie au arătat că oficialii au început să delibereze pentru cât timp va trebui să menţină dobânzile la sau în apropiere de nivelurile actuale înainte de a le reduce.

Toţi oficialii au fost de acord că dobânzile trebuie să restricţioneze economice „o anumită perioadă“ până când aceştia vor fi sigur că inflaţia va reveni la ţinta de 2%.

Traderii văd o şansă mai mare ca Fed-ul să opereze în cele din urmă o nouă majorare de dobânzi în acest an şi să menţină dobânzile mai ridicate timp mai îndelungat anul viitor, după ce datele din SUA au arătat la finalul săptămânii trecută că preţurile de consum au crescut peste aşteptări în luna septembrie, relatează Reuters.

Aceştia văd acum o probabilitate de aproximativ 40% ca Fed-ul să majoreze dobânzile în decembrie, comparativ cu şanse de aproximativ 28% înregistrate înaintea raportului privind inflaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO