Business Internaţional

Mai agresiv şi cu experienţa primului mandat, Obama a câştigat ultima confruntare cu Romney în cursa pentru Casa Albă, dar lupta se anunţă în continuare aprinsă

Mai agresiv şi cu experienţa primului mandat, Obama a câştigat ultima confruntare cu Romney în cursa pentru Casa Albă, dar lupta se anunţă în continuare aprinsă

Înfruntarea dintre Obama si Romney. AFP/ Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

24.10.2012, 00:05 489

Ultima confruntare publică dintre Barack Obama şi Mitt Romney înaintea alegerilor pentru Pre­şe­dinţia SUA a adus victoria preşedintelui, la care a fost vizibil avantajul experienţei unui mandat la conducerea celei mai puternice economii a lumii.

Deşi tema dezbaterilor, presărate cu sarcasm şi acuze, a fost politica externă, cei doi candidaţi n-au ezitat să deturneze discuţiile spre problemele economice. Victoria este cu atât mai importantă cu cât rezultatul primelor două confruntări este o remiză, iar sondajele de opinie arată că lupta pentru fotoliul de la Casa Albă se duce corp la corp.

Obama a venit înzestrat cu un arsenal de replici acide, la care Romney, fost gu­vernator al statului Massachusetts, a răspuns cu un foc moderat. Preşedintele a dat dovada experienţei unui comandant suprem explicând politicile duse de SUA sub conducerea lui şi a adoptat încă de la început o strategie agresivă, criticând ideile "în­vechite" ale lui Romney legate de Orientul Mijlociu, scrie CNN. Spre deliciul publicului, Obama nu s-a sfiit să atace cu ironie propunerile republicanului, pe care

l-a acuzat că vrea să aducă SUA înapoi în Războiul Rece. Preşedintele a avut ocazia să-şi dezlănţuie sarcasmul când Romney a adus în discuţie numărul navelor de război pe care le are SUA.

Potrivit guvernatorului, numărul acestora ar trebui în mod normal să fie de 300, nu 285, câte sunt în prezent, notează Fox News.

Sarcasmul lui Obama

"Domnule guvernator, avem de asemenea mai puţini cai şi mai puţine baionete. Avem ceea ce se cheamă portavioane pe care aterizează avioane, avem nişte vapoare care merg pe sub apă, submarinele nucleare. Nu este ca într-un joc în care numărăm vapoarele, ci este vorba de ceea ce putem face", a spus Obama.

Romney a sfârşit până la urmă sprijinind majoritatea măsurilor luate de administraţia Obama în privinţa problemelor arzătoare de politică externă, precum războiul civil din Siria şi împiedicarea Iranului să construiască arme nucleare.

Preşedintele a găsit, de asemenea, în problema Rusiei un prilej bun să-şi atace adversarul, care cândva vedea în Rusia "un duşman geopolitic". "Războiul Rece s-a terminat de 20 de ani. Când vine vorba de politica dum­neavoastră externă, se pare că vreţi să importaţi politicile externe din anii '80", a afirmat Obama.

Romney, care a încercat să evite greşeli care să-i stopeze ascensiunea din sondajele de opinie, a ripostat spunând că politicile lui Obama legate de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord nu împiedică reapariţia ameninţării reţelei teroriste al-Qaeda.

"Nu atacându-mă pe mine trecem peste provocările din Orientul Mijlociu", a spus republicanul, care l-a acuzat pe preşedinte că ignoră Israelul, aliatul tradiţional al SUA, şi că a făcut în schimb un "tur al scuzelor" în regiune, iar sub mandatul lui influenţa ţării asupra unor state precum Iranul a scăzut.

Front comun pentru Israel, moderaţie pentru China

Însă ambii candidaţi au convenit că SUA ar trebui să apere Israelul dacă acesta este atacat de Iran. Cu astfel de afirmaţii, candidaţii ţintesc probabil spre alegătorii evrei.

Legat de China, unul dintre cei mai importanţi parteneri, dar şi rivali, comerciali ai SUA, Obama şi Romney au adoptat un ton moderat. Ambii au spus că relaţiile dintre cele două superputeri mondiale s-ar putea dezvolta dacă Beijingul respectă standardele interna­ţionale, notează CNN.

"Trebuie să înţeleagă că vrem să facem comerţ cu ei. Vrem o lume stabilă. Ne place iniţiativa liberă, dar vrem ca jocul să respecte regulile", a afirmat Obama, care a atras atenţia asupra proceselor comerciale în care SUA atacă Beijingul.

De asemenea, Romney nu a renunţat la ideea de a da Chinei eticheta de "manipu­lator valutar" dacă va deveni preşedinte.

"Nu trebuie să fim adversari în niciun fel. Putem lucra cu ei, putem colabora, dar numai dacă sunt receptivi", a spus repu­blicanul.

Deşi discuţiile despre China au devenit un fel de ritual al campaniei electorale, este foarte probabil ca discursurile să se modereze după alegeri, indiferent de cui i-ar reveni victoria.



Economia, cea mai arzătoare problemă

Republicanul, care de multe ori a evitat să răspundă provocărilor aruncate de Obama, a deturnat adesea discuţiile spre economie, spunând că siguranţa naţională depinde de puterea economiei.

Obama a criticat planul economic al lui Romney spunând că acesta este bazat pe reduceri de taxe şi cheltuieli mai mari cu Armata care nu au avut în trecut efectul dorit.

"Matematica pur şi simplu nu-l sprijină", a afirmat preşedintele.

Dar dacă matematica nu-i sprijină pla­nul economic, Romney nu duce lipsă de ale­gători. Dacă la începutul campaniei repu­blicanul avea un handicap substanţial faţă de Obama la şansele de a câştiga ale­gerile de pe 6 noiembrie, acum este foarte aproape de preşedinte, ba chiar cu puţin în faţa lui, de­pinde de cine a realizat sondajul. Însă victo­ria lui Obama în ce-a dea treia confruntare electorală este clară. Într-un sondaj de opinie al CNN aproximativ 48% dintre re­pon­denţi atribuie victoria preşedintelui, faţă de 40%, câţi au spus că Romney a câştigat.



Cum s-au înfruntat Obama şi Romney

Romney

  • "Domnule preşedinte, motivul pentru care-i spun un tur al scuzelor este că aţi fost în Orientul Mijlociu, în Egipt, Turcia, Arabia Saudită şi Irak, dar aţi sărit peste Israel, cel mai apropiat prieten al nostru din regiune. Şi apropo, au observat că aţi sărit peste Israel. Iar în acele ţări, la televizor, aţi spus că America a fost nepăsătoare şi ironică. Aţi spus că uneori America a dictat altor naţiuni."

  • "Nu atacându-mă pe mine trecem peste provocările din Orientul Mijlociu."

  • "Nicicând influenţa Americii nu a fost mai mare ca acum patru ani. Nu văd influenţa crescând, ci, din contră, scăzând."

  • "Nu ne putem croi calea spre ieşire ucigând. Va trebui să elaborăm strategii foarte cuprinzătoare şi solide pentru a ajuta Islamul şi alte părţi ale lumii, să respingem acest extremism radical violent."

  • "Nu trebuie să fim adversari în niciun fel (cu China - n.r.). Putem lucra cu ei, putem colabora,dar numai dacă sunt receptivi."

Obama

  • "Domnule guvernator, avem de asemenea mai puţini cai şi mai puţine baionete. Avem ceea ce se cheamă portavioane pe care aterizează avioane, avem nişte vapoare care merg pe sub apă, submarinele nucleare. Nu este ca într-un joc în care numărăm vapoarele, ci este vorba de ceea ce putem face."

  • "Războiul Rece s-a terminat de 20 de ani. Când vine vorba de politica dumneavoastră externă, se pare că vreţi să importaţi politicile externe din anii '80." "Cred că poporul american ştie că, după un deceniu de război, a venit timpul să ne construim naţiunea aici, acasă. Ceea ce putem face acum este să eliberăm resurse, de exemplu, dând locuri de muncă americanilor, în special veteranilor, pentru reconstruirea drumurilor noastre, a podurilor, şcolilor noastre."

  • "Mă bucur că recunoaşteţi că al Qaeda este o ameninţare deoarece acum câteva luni, când aţi fost întrebat care este cea mai mare ameninţare geopolitică a Americii, aţi spus Rusia, nu al Qaeda."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO