Business Internaţional

Magnaţii chinezi din sectorul tech îşi ling rănile în urma represaliilor lansate de Beijing. Pierderile marilor oameni de afaceri ajung la 87 de miliarde de dolari de la începutul lunii iulie

Jack Ma, fondatorul şi fostul CEO al gigantului chinez din e-commerce Alibaba

Jack Ma, fondatorul şi fostul CEO al gigantului chinez din e-commerce Alibaba

Autor: Eduard Ivanovici

09.08.2021, 13:59 670

De la începutul lunii iulie, noile măsuri de reglementare ale industriei tech din China au generat pierderi nete de 87 de miliarde de dolari în rândurile celor mai bogaţi magnaţi ai sectorului, notează Financial Times.

Averea netă cumulată a peste 20 de miliardari chinezi din tech şi biotehnologie a scăzut cu 16% de la listarea efectuată de platforma de ride-hailing Didi Chuxing în Statele Unite, spre finalul lunii iunie.

Listarea, în valoare de 4,4 miliarde de dolari, realizată de către companie în ciuda avertizărilor lansate de autorităţile din Beijing, a fost urmată de un val de restricţii de-a lungul sectorului tech din China. Liderii din capitala chineză au încercat astfel să intensifice controlul exercitat asupra unei industrii care a ajutat ţara să devină a doua economie la nivel mondial, provocând o serie de prăbuşiri pentru unele dintre cele mai mari grupuri tech ale Chinei.

În acest sens, Colin Huang, fondatorul site-ului de e-commerce Pinduoduo, a fost cel mai afectat miliardar, cu pierderi nete de 15,6 miliarde de dolari, o treime din avere. Pony Ma, fondatorul grupului media Tencent, a pierdut peste 12 miliarde de dolari, sau 22% din avere, devenind al treilea cel mai bogat om din China, sub Jack Ma, fondatorul companiei rivale Alibaba.

Averea lui Jack Ma a scăzut cu 2,6 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă, însă declinul ajunge la 13 miliarde de când autorităţile au oprit oferta publică iniţială (IPO) a fintech-ului Ant Group, controlat de Ma şi Alibaba.

Totodată, fondatorii celor mai mari companii de meditaţii private din China au suferit pierderi imense din cauza anunţului de luna trecută, conform căruia firmele vor trebui să se restructureze pentru a deveni organizaţii nonprofit. Yu Minhong, fondatorul şi directorul New Oriental Education, a înregistrat o pierdere de 2,5 miliarde de dolari, în condiţiile în care participaţia sa din cadrul furnizorului de servicii financiare a scăzut de la 3 miliarde de dolari la 500 de milioane de dolari.

În prezent, China are peste 1.000 de miliardari, de două ori mai mult faţă de nivelul înregistrat în 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO