Business Internaţional

„Măcelul” generat de pandemie: 255 de milioane de locuri de muncă au dispărut brusc din cauza Covid-19

„Măcelul” generat de pandemie: 255 de milioane de...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2021, 14:33 833

Economia globală nu va fi capabilă să îşi revină complet după dezastrul lăsat în urmă de pandemia de Covid-19 în 2020, întrucât 255 de milioane de locuri de muncă au dispărut brusc la nivel global, conform datelor de la Organizaţia Internaţională a Muncii (ILO), citate de Bloomberg.

Până şi cele mai optimiste estimări arată că nivelul orelor de muncă disponibile va fi mult mai jos în 2021 decât înainte de criza generată de Covid-19, conform raportului publicat luni.

Scenariul de bază al organizaţiei internaţionale arată că economia globală va finaliza anul 2021 cu un minus de 90 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă faţă de perioada dinainte de pandemie.

„Semnele revenirii sunt încurajatoare, dar sunt fragile şi nesigure. Trebuie să ne amintim că nicio ţară şi niciun grup nu îşi poate reveni pe cont propriu”, a notat Guy Rider, director-general al ILO.

„Măcelul” lăsat în urmă de pandemia de Covid-19 doar în 2020 este la un nivel fără precedent din punct de vedere istoric, fiind de patru ori mai mare decât efectul resimţit la criza financiară, notează raportul.

Cu toate acestea, declinul din T3 au fost mai puţin dramatice decât se estima anterior, pe fondul unei reveniri economice mai puternice. De asemenea, declinul de 4,6% înregistrat în T4 pe orele de muncă – echivalent cu 130 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă – a fost mai slab decât arătau predicţiile.

Într-un scenariu persimist, în care campaniile de vaccinare avansează lent iar impactul pandemiei se prelungeşte, piaţa muncii rămâne în 2021 cu aceleaşi pierderi din 2020.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO