Business Internaţional

Lupta stransa pentru titlul de cea mai mare banca a lumii dupa valoarea de piata

10.08.2006, 18:03 16

In cadrul sedintei bursiere de marti, Citigroup, pana acum cea mai mare banca din lume dupa capitalizarea bursiera, a fost depasita pentru prima data de Bank of America.
Bank of America, al doilea jucator din sistemul bancar american dupa active, a reusit sa depaseasca la valoarea de piata campioana indiscutabila de pana acum a sistemului bancar mondial, Citigroup, titreaza The Wahington Post.
Fluctuatiile titlurilor celor doua companii au rezultat intr-o schimbare continua a pozitiilor celor doua banci, inchiderea sedintei de tranzactionare de pe New York Stock Exchange lasand in continuare titlul de cea mai mare banca din lume in dreptul Citigroup. Bank of America a depasit pentru cateva minute numarul 1 mondial cu doar 20 mil. $ la valoarea de piata, respectiv 239,36 mld. $ fata de 239,34 mld. $ Citigroup.
Dupa ce saptamana trecuta Citigroup a pierdut titlul de cea mai mare banca din lume dupa active in favoarea HSBC, depasirea chiar si pentru scurt timp de catre Bank of America la capitalizarea bursiera ar putea semnala o usoara scadere a increderii investitorilor, care doresc un ritm de crestere mai alert al operatiunilor grupului.
"Aceasta schimbare reflecta migrarea investitorilor catre grupurile cu o crestere solida", este de parere Jim Russell, director in cadrul Fifth Third Asset Management, Cincinnati, fond care detine actiuni la ambele banci. "Bank of America pare a-si fi concentrat toate eforturile pe plan local. In acelasi timp, Citigroup a intampinat in ultima vreme o serie de probleme de extindere a operatiunilor, probleme care necesita mai mult timp pentru rezolvare decat sunt dispusi investitorii sa astepte", a adaugat el.
La sfarsitul sedintei de tranzactionare de marti Citigroup si-a pastrat pozitia de lider, cu o capitalizare bursiera de 238,84 miliarde de dolari, in timp ce Bank of America a pierdut 0,19%, avand o valoare de piata de 235,72 mld. dolari.
Desi schimbarea liderilor a fost una episodica, imaginea Citigroup pe piata americana ar putea avea de suferit. Citigroup ramane in continuare cea mai mare banca din SUA dupa activele detinute, aproximativ 1.630 mld. dolari fata de 1.450 mld. dolari activele Bank of America. La inceputul acestui an Citigroup a fost depasita la active si de Mitsubishi UFJ Financial Group.
Presedintele executiv al Bank of America, Kenneth Lewis, a subliniat de mai multe ori cresterea deosebita inregistrata de compania sa pe piata locala, mai ales prin intermediul unor achizitii cum ar fi FleetBoston Financial si emitentul de carti de credit MBNA, care au costat la un loc 82 de miliarde de dolari.
Dupa achizitionarea MBNA, Bank of America a devenit cel mai important emitent de carti de credit din SUA. In momentul de fata are aproximativ 5.800 de sucursale pe teritoriul Americii si detine 10 procente din depozitele de pe piata.
Charles Prince, directorul executiv al Citigroup, a mizat mai mult pe cresterea organica, mai ales la nivel international, incercand in acelasi timp sa reduca din cheltuieli.


Citigroup pierde teren

La incheierea sedintei de marti avea o capitalizare bursiera de 238,84 mld. dolari, fiind cea mai mare banca din lume dupa valoarea de piata.
Este pe primul loc in SUA si pe locul doi in lume dupa valoarea activelor, aproximativ 1.630 de mld. dolari, in spatele HSBC, cu active de 1.740 mld. dolari.
In ultimele cinci trimestre fiscale, Citigroup a raportat de patru ori rezultate financiare sub asteptari.
Se bazeaza pe cresterea organica a operatiunilor, concentrandu-se mai ales pe pietele din afara Statelor Unite.


Bank of America vine din urma

Detine circa 5.800 de sucursale pe teritoriul SUA si 10% din depozitele de pe piata locala.
Se bazeaza pe piata locala si pe cresterea afacerii prin achizitii.
Este cel mai mare emitent de carti de credit din SUA.
La sfarsitul sedintei de marti avea o capitalizare bursiera de 235,72 mld. dolari.
A doua pe piata dupa valoarea activelor detinute, aproximativ 1.450 de mld. dolari.
A depasit pentru prima data Citigroup la profit in trimestrul doi, 5,48 mld. dolari fata de 5,27 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO