Business Internaţional

Lupta la sange pentru banca spaniola BBVA

17.01.2005, 00:00 18

Pedro Solbes, ministrul de finante al Spaniei, pare sa sprijine Sacyr Vallehermoso, o companie din domeniul constructiilor, in incercarea acesteia de a achizitiona un pachet din actiunile BBVA, al doilea mare grup financiar al Spaniei, potrivit Financial Times.


Ministrul si-a argumentat aceasta pozitie prin necesitatea garantarii unui caracter national acestui grup financiar.


Catre sfarsitul anului trecut, Sacyr Vallehermoso, un grup de constructii cu o valoare de 3,2 miliarde de euro, a socat pietele dupa ce si-a facut publica intentia de a opera o majorare de capital in valoare de 1 miliard de dolari cu scopul finantarii achizitiei unui pachet de 3,1% din actiunile BBVA, grupul dorind sa devina actionarul majoritar al BBVA.


Sacyr a declarat ca obiectivul sau este sa castige patru sau mai multe pozitii din cele 16 pozitii ale consiliului de conducere al BBVA. In contextul in care peste 50% din actiunile BBVA sunt detinute de investitori institutionali internationali, castigarea unui numar de patru pozitii in cadrul consiliului de conducere al BBVA i-ar permite grupului Sacyr sa detina controlul deplin asupra unui grup financiar de 14 ori mai mare decat el.


Luna trecuta, BBVA a respins oferta Sacyr, caracterizand-o drept ostila, adaugand ca nu are nici o intentie de a oferi locuri in cadrul consiliului sau de conducere grupului din domeniul constructiilor.


Solbes a declarat in cadrul unui interviu televizat: "Guvernul ar dori ca cele doua parti sa gaseasca o solutie care sa garanteze o functionare optima a celei de-a doua banci a tarii, garantandu-i-se acesteia pe cat posibil caracterul national".


Solbes a declarat ca ar fi de dorit ca principalul actionar al BBVA sa fie unul spaniol. Solbes, fost comisar european pe probleme monetare, doreste sa evite impresia ca guvernul socialist al Spaniei s-ar amesteca in afacerile companiilor private.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO