Business Internaţional

Lupta la sange pe piata britanica de asigurari

20.03.2006, 00:00 9

Prudential a respins oferta de preluare venita din partea Aviva, liderul de pe piata britanica a asigurarilor. Prudential este a doua companie de asigurari ca marime din Marea Britanie, informeaza Bloomberg.

Fuziunea dintre aceste doua companii de asigurari ar fi condus la crearea celei mai puternice companii de asigurari din Marea Bitanie. Cu toate acestea, comitetul de conducere al companiei de asigurari si-a "reafirmat increderea in viitorul Prudential ca o companie de sine statatoare".

"Am primit o oferta din partea Aviva privind o posibila fuziune a celor doua companii. Consiliul de conducere a considerat ca propunerea nu este in avantajul actionarilor, asa ca a respins-o", se arata intr-un comunicat de presa al Prudential.

Oferta inaintata de Aviva a fost de 24,25 miliarde de euro, cu 12 procente mai mare decat pretul de inchidere de pe 16 martie. Aviva a inaintat oferta de preluare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Prudential a anuntat profitul pe anul 2005. Atat Aviva, cat si Prudential au avut cresteri remarcabile in 2005. Profitul net al Aviva a crescut cu 38 de procente, ajungand la 2,56 miliarde de euro, iar castigurile Prudential au crescut cu 45%, ajungand 1,08 miliarde de euro.

Actiunile Prudential au crescut vineri cu 7,1%, cea mai mare crestere din ultimii trei ani, ajungand la 6,72 lire sterline (9,72 de euro), iar valoarea companiei a fost de 16,1 miliarde lire sterline (23,2 miliarde de euro). Totodata, actiunile Aviva au crescut cu 2,8 procente, ajungand la 12,30 de euro. De la inceputul acestui an actiunile Prudential au crescut cu 22 de procente, iar actiunile Aviva au crescut cu 21 de procente.

Analistii au indicat in repetate randuri ca Aviva si Prudential ar putea sa fuzioneze. O eventuala fuziune ar fi "generat de departe cea mai puternica companie de asigurari din Marea Britanie, precum si o companie competitiva in mediul de asigurari european. Atat Prudential, cat si Aviva ar fi redus in acest fel costurile si ar fi avut o crestere impresionanta", a declarat Colin Morton de la firma de intermediere Rensburg Sheppards din Anglia.

Compania nou-creata ar fi avut o valoare pe piata de 52,9 milioane de euro si ar fi fost foarte aproape ca valoare de principalii jucatori europeni de pe piata asigurarilor. Acestia sunt Allianz AG din Germania si AXA din Franata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO