Business Internaţional

Lungul drum către recuperare: 2,6 milioane de britanici se aşteaptă să fie concediaţi în următoarele trei luni

Lungul drum către recuperare: 2,6 milioane de britanici...

Autor: Eduard Ivanovici

18.02.2021, 15:30 255

Aproape 2,6 milioane de britanici, sau 8% din forţa de muncă a Regatului Unit, se aşteaptă să îşi piardă locul de muncă în următoarele trei luni, conform unui sondaj care subliniază efectele pe termen lung ale pandemiei de coronavirus.

Tinerii şi persoanele cu venituri mici reprezintă grupurile cu cel mai ridicat grad de risc, scrie Bloomberg, citând o analiză a think tank-ului Resolution Foundation.

Analiza arată că Marea Britanie a înregistrat două milioane de şomeri în ultimele şase luni, incluzând aici şi oamenii concediaţi temporar. Un studiu separat al Camerei Britanice de Comerţ spune că 25% dintre businessuri plănuiesc să reducă numărul de angajaţi după ce vor lua sfârşit programele guvernamentale de stimulare a economiei.

Datele reuşesc să străpungă estimările conform cărora produsul intern brut (PIB) şi forţa de munca vor reveni la normal odată ce vor fi ridicate măsurile de distanţare socială. Totuşi, premierul Boris Johnson speră că programul de imunizare să ducă la o redeschidere totală a magazinelor, barurilor şi restaurantelor în vară.

„În timp ce perspectivele economice ale Regatului Unit încep să se îmbunătăţească, incertitudinile legate de ocuparea forţei de muncă rămân ridicate, în special în rândurile celor care devenit şomeri în ultimele luni”, spune Nye Committing, senior economist al Resolution Foundation.

Autorităţile din Marea Britanie au vaccinat până acum 16,5 milioane de oameni, adică un sfert din populaţia ţării, însă doar 0,8% au primit a doua doză a vaccinului.

Ultima rată de inoculare a fost de 417.385 de doze pe zi, conform datelor colectate de Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO