Business Internaţional

Luna de miere s-a terminat, investitorii îşi retrag capitalul de pe pieţele emergente: Temerile legate de creşterea ratelor dobânzilor din SUA s-au revărsat în pieţele emergente, determinând investitorii să-şi retragă bani de pe bursele de acţiuni şi obligaţiuni

Luna de miere s-a terminat, investitorii îşi retrag...

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2021, 18:14 9537

„Luna de miere“ a investitorilor cu pieţele emergente care a urmat primelor aprobări de vaccin anti-COVID s-a terminat brusc prin divorţ, scrie Financial Times.

Temerile legate de creşterea ratelor dobânzilor din SUA s-au revărsat în pieţele emergente, determinând investitorii să-şi retragă bani de pe bursele de acţiuni şi obligaţiuni în ceea ce reprezintă un final brusc al unei efervescenţe care a durat câteva luni de zile.

Un instrument de urmărire zilnică a fluxurilor transfrontaliere realizat de Institutul de Finanţe Internaţionale arăta semnul negativ în dreptul investiţiilor străine în acţiunile de pe pieţele emergente la sfârşitul lunii trecute şi în dreptul obligaţiunilor săptămâna trecută. Aceasta înseamnă ieşiri nete zilnice pentru prima dată din octombrie.

Inversarea tendinţei are loc pe fondul unei creşteri bruşte a costurilor de împrumut ale guvernului SUA care a readus temerile cu privire la ceea ce a rămas în istoria pieţelor financiare ca „taper tantrum-ul“ din 2013, când semnalul că Rezerva Federală este gata să-şi retragă stimulul monetar a apăsat puternic asupra pieţelor emergente. „Fluxurile au devenit negative şi asta este cu adevărat o surpriză, întrucât suntem încă la începutul revenirii de după catastrofalul 2020“, a spus Robin Brooks, economistul-şef al IIF. „Suntem într-o repetare a taper tantrum din 2013“.

Perspectiva accelerării inflaţiei şi a creşterii randamentelor Trezoreriei SUA diminuează optimismul de pe pieţele emergente chiar dacă date comerciale încurajatoare indică o recuperare globală mai rapidă din blocajele de anul trecut, notează Bloomberg.

Exporturile din China, a doua cea mai mare economie din lume, au crescut în primele două luni ale anului, reflectând o redresare a cererii externe şi oferind un impuls activelor cu risc după un început turbulent de martie. Œntre timp, Senatul SUA a adoptat sâmbătă un pachet de stimulare de 1.900 miliarde de dolari care ar putea oferi un impuls suplimentar unor ţări precum Mexic, ale căror economii sunt cele mai sensibile la creşterile de pe pieţele din SUA.

Acţiunile de pe bursele emergente s-au apropiat luni de cel mai scăzut nivel al ultimelor două luni, iar anxietatea rămâne ridicată pe piaţa obligaţiunilor după ce săptămâna trecută un mesaj pro-stimul al preşedintelui Rezervei Federale Jerome Powell aproape că a limitat creşterea randamentelor. Un indice al obligaţiunilor în dolari din lumea în curs de dezvoltare a scăzut pentru a patra săptămână la rând în ceea ce este cea mai lungă serie de pierderi din 2018. De asemenea, obligaţiunile în monedă locală au scăzut pe fondul vânzărilor din Polonia şi Ungaria şi Mexic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO