Business Internaţional

„Lumea, în general, devine mai periculoasă“. Predicţiile pe care Henry Kissinger le lasă moştenire lumii

„Lumea, în general, devine mai periculoasă“....

Autor: Catalina Apostoiu

01.12.2023, 00:06 617

Henry Kissinger, fostul secre­tar de stat american şi consilier pe pro­bleme de securitate naţională care a ajutat la deschiderea relaţiilor cu China, reducerea tensiunilor cu Uniunea Sovietică şi încheierea răz­boiului purtat de America în Viet­nam, a murit la vârsta de 100 de ani.

În octombrie 1973, în timpul răz­boiului arabo-israelian, Henry Kissinger a avut discuţii frecvente cu ambasadorul sovietic Anatoly Dobrynin. În timpul unei astfel de conversaţii, Kissinger a declarat că „coş­marul meu este o victorie a orică­reia dintre părţi“. Acesta se îngrijora probabil că dacă Egiptul sau Israelul ar fi obţinut un avantaj militar decisiv, aceasta ar fi slăbit influenţa SUA în discuţiile de pace de după război.

Într-un discurs din 2010, Kissin­ger a declarat că războaiele din Viet­nam, Irak şi Afganistan au stabilit un model despre care acesta a prezis că va fi abandonat „pentru că pe viitor publicul american va insista asupra clarităţii obiectivelor şi pe definiţii fără neclarităţi a realizării acestora“.

Întrebat recent care sunt în opi­nia sa cele mai importante probleme cu care lumea se confruntă în pre­zent, Kissinger a declarat că lumea devine tot mai periculoasă.

Acesta a subliniat cum conflictul dintre Rusia şi Ucraina ar putea transforma dramatic lumea. „Ucrai­na ar fi trebuit să fie un pod între Europa şi Rusia, însă acum am putea pătrunde într-un spaţiu unde linia de demarcaţie este redesenată, iar Rusia este complet izolată. Suntem într-o situ­aţie în care Rusia s-ar putea dis­tanţa complet de Europa şi căuta o alianţă permanentă în altă parte. Acest lucru ar putea duce la un re­gres de decenii la nivel mondial“.

Potrivit lui Kissinger, Vladimir Putin a estimat greşit situaţia interna­ţională şi propriile capabilităţi ale Rusiei când a lansat agresiunea împotriva Ucrainei. Acesta va trebui să pună capăt războiului când nu va mai exista nicio şansă ca Rusia să rămână o mare putere pe viitor, a anticipat fostul secretar de stat.

În primăvara acestui an, Kissin­ger a prezis că implicarea Chinei va duce la discuţii de pace în Ucraina.

Potrivit acestuia, războiul dintre Rusia şi Ucraina se apropie de un punct de turnură, negocieri urmând să se desfăşoare până la finalul anului graţie eforturilor Chinei.

Cât priveşte relaţiile dintre SUA şi China, Kissinger consideră că acestea sunt într-o situaţie similară cu cea de dinaintea primului război mondial, care ar putea duce la conflict. Diferenţa acum este că marile rivale au acces la arme nucleare, iar cu inteligenţa artificială acestea ar putea fi în pragul creării unui nou instrument care ar putea distruge omenirea.

Cea mai mare provocare a timpurilor noastre este legată de inteligenţa artificială, considera Kissinger. Umanitatea ar putea fi înlocuită de roboţi în 5 ani, a previzionat acesta.

Am putea ajunge să ne autodistrugem, în opinia acestuia. Kissinger a făcut apel la reţinere în dezvoltarea de noi tehnologii cu potenţial de distrugere a omenirii, adăugând că pe măsură ce lumea redevine un loc mai periculos, guvernanţa responsabilă este esenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO